Főoldal / Csecsemőgondozás / Bölcsőhalál Prevenciós Program

Bölcsőhalál Prevenciós Program

A hirtelen csecsemőhalál (“bölcsőhalál”, “SIDS”) évezredeken keresztül titokzatos és kikerülhetetlen tragédiaként jelent meg a szülők tudatában. A XX. század második felétől kezdve a nemzetközi szakirodalomban olyan prevenciós programok jelentek meg, amelyek alkalmazása mellett számos országban sikerült a csecsemőhalálozást jelentős mértékben csökkenteni. A kilencvenes évek elején a Madarász Kórházban prevenciós centrum létesült, ahol ún. Bölcsőhalál Prevenciós Programot dolgoztak ki. A program célja a hirtelen csecsemőhalál elkerülése, a szülői aggodalom csökkentése, a családok életminőségének a javítása.
A Program családorientált, így magában foglalja a szülők oktatását-felkészítését, az otthoni monitorizálás megszervezését, a folyamatos szakorvosi-technikai segítséget, a programban részt vevő kisbabák ill. családok gondozását. Eredményeikről külföldi és hazai kongresszusokon, szaklapokban és társadalmi fórumokon számoltunk be. Szülők számára oktató könyvet írtunk, a szakemberek számára szakmonográfiát adtunk ki. Tapasztalataink szerint a szülők megfelelő felkészítése és gondozása jelentősé mértékben járulhat hozzá a bölcsőhalál elkerüléséhez.
A szülőkkel való foglalkozás a Kórház SIDS Ambulanciáján történik. Jelenleg keddi napokon fogadják a szülőket. Délután fél 3 és 4 óra között műszerforgalmazás folyik, 4 és fél 6 óra között történik az oktatás – felkészítés. A program az izraeli gyártmányú “Baby Sense” monitor alkalmazására épül, ezzel a műszerrel már közel egy évtizedes tapasztalatokat szereztek. Pontossága, megbízhatósága, könnyű kezelhetősége, relatív olcsósága szól e mellett a műszer mellett.
A Programot a “Percek az életért” Alapítvány támogatja, a gazdasági hátteret az Adjutor Bt. Biztosítja.
További információ:
dr. Szántó Imre főorvos (a program vezetője)
Tel/fax/üzenet: 06-1-416-3239
e-mail: adjutor@posta.net
web-cím: www.bolcsohalal.hu

About admin

Érdekelhet

Felsőlégúti betegségek

Nem ritka, hogy a kisbaba már az első szülinapja előtt átesik néhány betegségen. A nátha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük