Főoldal / Csecsemőgondozás / Élelmiszer allergia – Ismerjük fel a tüneteket

Élelmiszer allergia – Ismerjük fel a tüneteket

Az élelmiszer allergia akkor fordul elő, amikor a szervezet ártalmatlan, élelmiszerekben található  fehérjékre reagál. ezen reakciók általában az étkezést követő negyed órán belül jelentkezik. Ezen reakciók lehetnek nagyon enyhék, amiket esetleg észre sem veszünk, illetve lehetnek súlyosabbak is. Fontos, hogy a szülők megismerjék a tüneteket, és el tudják dönteni, hogy ételallergiáról van szó.

Milyen tüneteket, elváltozásokat produkálhat az élelmiszer allergia

Bőrproblémák

  • Csalánkiütés (vörös foltok, amelyek szúnyogcsípésnek tűnnek)
  • Viszkető bőrkiütések (ekcéma, más néven atópiás dermatitisz)
  • Duzzanat
  • Légzési gondok
  • Tüsszentés
  • Zihálás
  • Torokfeszülés

Gyomorpanaszok

  • Hányinger
  • Hányás
  • Hasmenés
  • Keringési tünetek
  • Sápadt bőr
  • Kábultság
  • Eszméletvesztés

Ha a szervezet számos területe érintett, a reakció súlyos vagy életveszélyes lehet. Ezt az allergiás reakciót anafilaxiának nevezik, és azonnali orvosi ellátást igényel.

Nem élelmiszer-allergiás tünetek

Az élelmiszerek fogyasztása számos olyan „betegséget” vagy inkább állapotot okozhat, amelyek könnyedén összetéveszthető az ételallergiával.

 Az alábbiak nem ételallergia:

  • Ételmérgezés – Erős hasmenést vagy hányást okozhat, néha lázzal járhat. Általában baktériumok okozzák, romlott ételek fogyasztását követően. Ételmérgezést okozhat a nem megfelelően elkészített ételek is, pl. nem megfelelően átsütött húsételek.
  • „Részeges-hatások” – Először is elnézést a furcsa megfogalmazásért.  Bizonyos étel összetevők, mint például a szódabikarbóna vagy a túlzott cukor, koffein, nyugtalanná teszik a gyermeket. Remeghetnek, görcsölhetnek.
  • Bőrirritáció – Ez a legjobban összetéveszthető az allergiás tünetekkel. Gyakran előfordulhat apró bór irritáció az olyan ételekben található savak miatt, mint például narancslé vagy paradicsom tartalmú termékek.
  • Hasmenés – pici babáknál gyakran előfordulhat túl sok cukor, például túlzottan cukrozott gyümölcslé fogyasztását követően.

Megtévesztő állapotok – Intolerancia, vagy alapanyag problémák

Az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségeket intoleranciának vagy élelmiszer érzékenységnek hívjuk nem pedig allergiának. Erre megfelelő példa a laktóz intolerancia, vagy laktóz érzékenység, melyet gyakran tévesen étel allergiának nevezünk. A laktóz intolerancia akkor jelentkezik, amikor egy személynek nehézségei vannak a tejcukor emésztésével, és fogyasztást követően pufadást, gyomorhurutot eredményez.

Néhány esetben nem az étel, hanem az ételhez hozzá adott vegyi anyagok, vagy például színezők adnak vissza bizonyos reakciókat, melyre tévesen fogjuk gondolni, hogy allergiás tünet. Az élelmiszer adalékanyagokra érzékenyek nehezebben tudják meghatározni pontosan melyik összetevőre érzékenyek. Ilyen esetekben érdemes márkát váltani amiben kevesebb, vagy más élelmiszer adalék található.

Élelmiszerek, amelyek élelmiszer-allergiát okozhatnak

(Minden élelmiszer ételallergiát okozhat, de a legtöbb ételallergiát a következők okozzák)

  • Tehéntej
  • Tojás
  • Földimogyoró
  • Szója
  • Búza
  • Diófélék fából (például dió, pisztácia, pekándió, kesudió)
  • Halak (például tonhal, lazac, tőkehal)
  • Kagylók (például garnélarák, homár)

A súlyos reakciók leggyakoribb oka a mogyoró, a diófélék és a tenger gyümölcsei. Allergia fordulhat elő más élelmiszereknél is, például hús, gyümölcs, zöldség, magvak.

A jó hír a család számára, hogy a babakori ételallergiákat 90% kinövi a baba. Becslések szerint a tojás, tej, búza, szója allergiákat 80-90%-a 5 éves korra eltűnik. Persze vannak allergiák, melyek tartósabbak, mint például a mogyoró allergia, vagy különböző kagylók iránti allergia. 

Gyermekgyógyász vagy allergológus végezhet teszteket, hogy nyomon tudd követni gyermeked élelmiszer-allergiáját, és megtudd, hogy mikor hagyta el gyermeked.

About admin

Érdekelhet

Égési sérülések – veszélyei, kezelése

A kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák. Az égési sérülések legnagyobb százalékát a forrásos …