Főoldal / Csecsemőgondozás / Mit igyon a baba?

Mit igyon a baba?

Biztosan ismerős számodra is a vízforraló szélén kicsapódó fehér lepedék és a csap szűrőjében fellelhető apró kavicsok látványa. Ha kisgyermekes szülő vagy, érthető az igényed, hogy gyermekednek a legjobbat add.
Biztos tudod, hogy mi is van a vízben, hogy mi kerülhet ebből a baba vagy a te szervezetedbe, és hogyan védekezhetsz az esetleges veszélyek ellen?
Vízszükséglet
Minél kisebb a gyermeked, annál jobban oda kell figyelned a táplálkozására. Az újszülött csecsemőknél az egyik legfontosabb igény a vízszükséglet, hiszen míg egy felnőtt emberi test 60 százaléka víz, egy csecsemő testének 80 százalékát teszi ki. A Te babád is sok folyadékot fogyaszt, és életének első két évében jóval érzékenyebb a környezetből érkező anyagokra, amelyek megterhelhetik a szervezetét.
Kockázatok
A kisbabák számára a legbiztonságosabb és legegészségesebb táplálék az anyatej. Ám a szoptatást követően, a vegyes táplálás időszakában is törekedni kell arra, hogy a kisbabád táplálkozása a lehető legbiztonságosabb és legegészségesebb legyen. Dr. Czinner Antal gyermekgyógyász professzor szerint a még fejletlen immunrendszerének és veséjének köszönhetően a csecsemő fokozottan érzékeny minden, a környezetből a szervezetébe kerülő szennyeződésre, felesleges anyagra. A csecsemő veséje csak 1 éves kor körül éri el azt a fejlettségi szintet, ami a felnőttekével nagyjából megegyezik. Ezért jó minőségű folyadékra, azaz elsősorban alacsony ásványianyag-tartalmú és minden szennyeződéstől mentes vízre van szükségük, akár ivóvízről, akár a tea, a tejpép, illetve a tápszer elkészítéséhez használt vízről van szó. A professzor hangsúlyozta, hogy a csecsemő nem kicsi felnőtt. Igényei mindenben eltérnek a felnőttekétől, sőt, a kisgyermekekétől is.
Nézd meg, mit iszol!
Dr. Borsányi Mátyás, az Országos Közegészségügyi Intézet vízügyi osztályának vezetője szerint a vezetékes ivóvíz minősége általánosan jónak mondható Magyarországon, de hozzátette, hogy a minősítés alapjául szolgáló paraméterek 60 kilós embert és életfogytig tartó fogyasztást vesznek alapul. A vezetékes víz minőségét azonban a vezetékes rendszer elavultsága, szennyezettsége is veszélyezteti. Legtöbbször Te is biztosan felforralod a csapvizet, hiszen ez az évtizedek óta működő megoldás a vízben található élő mikroorganizmusok, baktériumok ellen nyújt védelmet. Azonban az ivóvízben lévő egyéb szennyeződéseket, nehézfémeket, vegyi anyagokat nem távolítja el. A palackozott, szénsavmentes ásványvizek pedig a kelleténél nagyobb mennyiségű ásványi anyagot tartalmazhatnak.
Erre a problémára jelenthetnek megoldást a kisbabáknak szánt babavizek. Ezek nem az anyatejes táplálást próbálják leegyszerűsíteni, hanem a vízfogyasztással együtt járó egészségügyi kockázatokat küszöbölik ki. A legkorszerűbb technológiával készülő vizet a felbontás után két napig még nem kell forralnod, ásványianyag-tartalma alacsony. Ez óvja a csecsemők veséjét, mivel a fölösleges ásványi anyagokat a csecsemő szervezetének így nem kell kiválasztania, szükségtelen terhelést okozva. Nátrium- és nitrátszegény, a szennyezőanyagokat egy átsajtolási módszernek köszönhetően a megengedett határérték alá viszik a gyártási folyamat során.

About admin

Érdekelhet

Felsőlégúti betegségek

Nem ritka, hogy a kisbaba már az első szülinapja előtt átesik néhány betegségen. A nátha …