Főoldal / Csecsemőgondozás / Egészségesek-e a vegetáriánus babák?

Egészségesek-e a vegetáriánus babák?

Lehet-e egészségesen, kiegyensúlyozottan táplálkozni akkor, ha a család asztalára sosem kerül hús? Néhány évvel ezelőtt még határozott nem volt a válasz, ma már a legtöbb szakember elismeri a vegetáriánus étrend előnyeit. Egyre népszerűbb manapság a hús nélküli táplálkozás, s a szakemberek is jobb véleménnyel vannak róla, mint néhány évvel ezelőtt.
A megfelelően összeállított szemi-vegetáriánus (a növényeken, tejen, tojáson kívül halat, baromfit is tartalmazó), vagy lakto-ovo vegetáriánus (növények mellett tojást és tejet is megengedő) étrend biztosítja az egészséges fejlődéshez szükséges tápanyagokat.

Megállapítható, hogy azoknál az embereknél, akik növényi eredetű ételekben gazdag táplálékot fogyasztanak, sokkal kevesebb a szívkoszorúér-betegség, mint az átlagnépességnél, s ez az étrend többek között a rák, az elhízás, a csontritkulás, a cukorbetegség ellen is véd.
Ha vegetáriánus a kismama
Ha egy kismama vegetáriánus, sokan próbálják lebeszélni a hús nélküli táplálkozásról, mondván, hogy szervezete nem kapja meg azokat a szükséges aminosavakat, amelyekből a test képes felépíteni a szükséges fehérjéket, amire a hasában növekvő magzatnak is szüksége lenne. Ezen véleménnyel ellentétben bátran mondhatjuk, hogy a megfelelően összeállított lakto-ovo vegetáriánus étrend minden szükségeset biztosít a kismama és gyermeke egészségéhez. Tudatosan oda kell figyelni arra, hogy az esszenciális aminosavak jelen legyenek az étrendben. A tejtermékekről és az olajos magvakról sem szabad megfeledkezni, a kalcium miatt kifejezetten hasznos a szezámmag és a mák, de a dió és a mogyoró is ajánlott.
Persze a vegetáriánus táplálkozás területén is könnyű szélsőségekbe esni, s ilyenkor az is elképzelhető, hogy a helytelen táplálkozás veszélyezteti a kismama és a gyermek egészségét.
Felnő-e a gyerek hús nélkül is?
Nagyon fontos csecsemőkorban a szoptatás, az anyatej. A későbbiek folyamán oda kell figyelni, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonaféléket megfelelő arányban adjuk a babának. Fontos a változatos, minőségi étrend. A gyümölcsök és a zöldségek nagy mennyiségben biztosítanak növényi rostot, egyszerű és összetett szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
Nagyon sokan gondolják, hogy a gyermekek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a hús, s arra hivatkoznak, hogy csak az állati eredetű termékek tartalmazzák azokat a létfontosságú aminosavakat, amelyekből testünk képes felépíteni a szükséges fehérjéket. Mára már megdöntötte ezt a felfogást a táplálkozástudomány. Bebizonyosodott, hogy vannak hüvelyesek, mint például a szója, amelyek a húshoz és a tejhez hasonlítható, magas biológiai értékű, minden esszenciális aminosavat tartalmazó fehérjéket biztosítanak. Mások, amelyek önmagukban nem teljesek, mint például a lencse, bab, zöldbab, azzá lesznek, amikor gabonafélékkel, például rizzsel, búzával, zabbal fogyasztjuk őket. A hüvelyesek és a gabonafélék keverése a húséhoz hasonló minőségű, teljes értékű fehérjét nyújt. Így ez a táplálási forma a gyermekek számára is megfelelő.
Vegetáriánus táplálkozás a közétkeztetésben
Létezett korábban egy rendelet, amely lehetővé tette a közétkeztetésben az óvodás és iskolás gyermekek lakto-ovo- és szemi-vegetáriánus étkeztetését. Ezt a rendeletet az ÁNTSZ visszavonta.
Jelenleg az, aki gyermeke számára vegetáriánus közétkeztetést szeretne biztosítani, annak ezt egyénileg kell engedélyeztetnie az OÉTI-nél.
A budapesti Junior Kft. szemi-vegetáriánus ételek készítésével és szállításával is foglalkozik. Mintegy 20 budapesti óvodába és iskolába, közel 3000 gyermek részére szállítanak szemi-vegetáriánus ételeket. A cég rendelkezik az OÉTI és a fővárosi ÁNTSZ engedélyével. A Junior Kft. vállalja a budapesti óvodák és iskolák részére a szemi-vegetáriánus ételek szállítását, amennyiben egy intézményből legalább tizenöt igénylés érkezik. Ez az igénylés az intézmények részéről csak szülői hozzájárulás alapján történhet! Telefon: 215-10-30.
Az esetek többségében azonban az így táplált gyermekek bölcsődei, óvodai és iskolai étkeztetését egyénileg kell megoldaniuk a szülőknek. Ahol erre lehetőség van, bevihetik az intézménybe az otthon elkészített ételt, de az is megoldás, ha ebéd előtt viszik haza a gyermeket.
Egyre több olyan óvodával találkozhatunk, ahol gyakorlati lépéseket tesznek a reformtáplálkozás felé. A Waldorf óvodákban hagyomány a gabonaalapú, húsmentes étkezés. Számos önkormányzati óvodában szerveznek rendszeresen gyümölcsnapot. Ilyenkor az óvodások az otthonról magukkal hozott gyümölcsből készítenek salátát az óvónő vezetésével. Az ötlet azért is követésre méltó, mert a közétkeztetésben egyébként nem szerepel annyi friss gyümölcs, amennyire ennek a korosztálynak szüksége volna.
Hol kaphatók a vegetáriánus konyha speciális hozzávalói?
Budapesten:
Ökocentrum I.: III. ker., Bécsi út 223.
Ökocentrum II.: Budagyöngye Bevásárlóközpont, II. ker., Szilágy E. fasor 121.
Bio-ABC: V. ker., Múzeum krt. 19.
Oltalom Alapítvány: VI. ker., Benczúr u. 9.
Galgafarm: VI. ker., Eötvös u. 8.Nektár: IX. ker., Ferenc krt. 42.
Életház: XII. ker., Böszörményi út 13-15.Cibaria: XIII. ker., Pozsonyi út 49.
Reformélelmiszer: XIV., Thököly út 63/b.
Biokuckó: XVIII., Thököly u. 2.
Vidéken:
Biobolt: Ajka, Újvilág u. 41.
Bioforrás: Hajdúböszörmény, Tessedik S. u. 15.
Ezerjófű: Solymár, Terstyánszky út 37.
Biocsemege: Szeged, Vidra u. 3.
Biobolt: Tamási, Kossuth tér 6.
Bioudvar: Tokod-Altáró, Béke tér 1.
Natura: Pécs, Rákóczi u. 69.
Szójapárizsit és virslit az ERMA Kft.-től rendelhetünk a 06-26-386-267-es telefonszámon.

About admin

Érdekelhet

Felsőlégúti betegségek

Nem ritka, hogy a kisbaba már az első szülinapja előtt átesik néhány betegségen. A nátha …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük