Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Első órák a kórházban

0

Mi történik, amikor a babát elviszik?

Az élet egyik legnagyobb csodája, amikor anya és gyermeke először találkozik egymással. Idegenül, és mégis ismerősként csodálkoznak egymásra. Ma már a legtöbb kórházban azonnal az anya mellére helyezik a babát, és csak ezután kezdik meg a vizsgálatokat. Ha tisztában vagyunk a szülés utáni vizsgálatok menetével, könnyebben fogjuk elviselni az elszakadás perceit. Íme azok az alapvető vizsgálatok, amelyeken a babának feltétlenül át kell esnie az első napokban:
Apgar teszt: ez a teszt 0-10 közti skálán méri a babákat, öt különböző szempont – szívverés, légzés, aktivitás, reflexek és szín – szerint. A maximális érték 10. Ezzel a vizsgálattal teljes képet kapunk a baba állapotáról a szülés utáni pillanatokban, de hosszú távú egészségügyi előrejelzésekre nem alkalmas.
Vérvétel a baba sarkából: ezt a vizsgálatot a bab életének első 48 órájában végzik el. Néhány csepp vérbő egyes ritka betegségek jelenlétét vizsgálják.
Szemcseppek: a megszületés utáni pillanatokban szinte azonnal antibiotikumot tartalmazó szemcseppeket kap a baba, hogy egyes szülés közben is terjedő fertőzésektől megóvják.
K-vitamin-injekció: ez a vitamin a véralvadásban és a vérrögök képződésében igen fontos szerepet játszik. Mivel az újszülöttek K-vitamin szintje nagyon alacsony, ez az oltás segít kiküszöbölni azt, hogy a K-vitamin szint annyira lecsökkenjen, hogy nagyfokú vérzés lépjen fel.
Bilirubin teszt: a sárgaság, amely a bőr és a szem sárgás elszíneződését jelenti, akkor fordul elő, amikor a test által előállított bilirubun gyorsabban képződik, mint ahogy az újszülött mája képes lebontani. Az időre született babák 50 %-ánál, a koraszülött babák 90 %-ánál fordul elő enyhe, vagy közepes sárgaság. A legtöbb esetben magától elmúlik, néha azonban még a kórházban végeznek vérvizsgálatot, amellyel kimutatják, hogy milyen mennyiségben tartalmaz a baba vére bilirubint. Erre azért van szükség, mert a kiugróan magas érték elvétve okozhat hallás- vagy agykárosodást is. Ha a nagymértékű sárgaság nem múlik el magától, speciális fényterápiával kell kezelni, mely segíti a felesleges bilirubin lebontását.

Leave A Reply

Your email address will not be published.