Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A folsav – az idegrendszeri megbetegedések ellen

Már a babatervezés idején is fontos a folsav szedése.
0

Egy felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 75%-a ismeri a folsavat, de csak 14%-uk tudja, hogy szedésével szinte minimálisra csökken a fejlődési rendellenességek előfordulása. A nők mindössze 10%-a vélte úgy, hogy már a terhesség előtt ajánlatos a szedése.

Kísérletek azt mutatják, hogyha a fogantatás előtt legalább 1 hónappal naponta 0,4 mg folsavat szedünk, majd ezt az adagot a terhesség első harmadának végéig 0,6 mg-ra növeljük, ezzel az újszülötteknél kialakuló idegrendszeri megbetegedések (NTD) esélyét felére csökkenthetjük. A folsav elengedhetetlen a magzat
egészséges fejlődéséhez, mivel segíti a sejtosztódást és a szövetek kialakulását. Szedése teherbeesés előtt kifejezetten ajánlott, mivel az idegcsatorna – amiből később kifejlődig az embrió agya és gerincvelője – a megtermékenyítés utáni első négy hétben alakul ki.
Nem kell túlzott aggodalommal megélni a terhességet, mégis érdemes azon elgondolkodni, hogy az idegrendszeri eltérések a legsúlyosabb születési rendellenességek közé tartoznak. Ilyen rendellenességek például a nyitott gerinc, amely a paralízis különböző fajtáit, tanulási rendellenességeket, mentális visszamaradottságot és egyéb szervi problémákat von maga után, valamint az anencephaly, amikor a magzat agya és koponyája.
A kutatók először az 1950-es években fedeztek fel kapcsolatot az ilyen típusú rendellenességet és az étrend között. Az 1990-es években, a különböző tanulmányok eredményének köszönhetően már napi 0,4 mg folsav szedését ajánlották a termékeny korban lévő nőknek, hogy csökkentsék az NTD fenyegette terhességek esélyét.
A folsav természetes formában megtalálható a citrusfélékben: a citromban, a narancsban; ezenkívül sok zöldségben: a brokkoliban, a lencsében, a babban, a borsóban, a spárgában; valamint a mogyoróban és teljesőrlésű termékekben is. A nők többsége az egészséges étkezés során kb. 0,2 mg-ot visz naponta szervezetébe. Ez az ajánlott adagnak csupán a felel. Kutatók bebizonyították, hogy a folsav szintetikus formája sokkal könnyebben szívódik fel a szervezetben. A legtöbb gyógyszertárban kapható multivitamin tartalmazza a szükséges napi folsavmennyiséget, de orvosunkkal mindenképpen konzultáljunk ezek szedése előtt.
A folsavnak más jótékony hatása is van. Feltétlenül szükséges forrás a vörösvérsejtek termeléséhez. A legújabb kutatások szerint például megakadályozza egyes szívbetegségek és a rák bizonyos fajtáinak kialakulását.

Leave A Reply

Your email address will not be published.