Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A 28. hét

0

Már csak 3 hónap van hátra a terhességből. A terhes nő kezdi magát terebélyesnek és nehézkesnek érezni. Az utolsó hónapokban zsírrétegek rakódnak le a magzaton. Nagyon mozgékony, mozgása kívülről is látható. Ha a laborvizsgálatok során Rh-összeférhetetlenséget állapítottak meg, gyakran ellenőrzik az ellenanyagszint emelkedését. Sor kerülhet hasfalon keresztüli magzatvíz-mintavételre is, hogy ebből állapíthassák meg, mekkora a magzat billirubin-szintje.

SÚLYGYARAPODÁS
Az utolsó hónapokban kb. 4 kg súlygyarapodás várható, a teljes terhességi súlytöbblet 30-40%-a.
A MAGZAT
Hosszúsága: 37 cm
Súlya: 900-1000 g

Milyen változások várhatók?

Vöröses-lilás csíkok (striák) jelenhetnek meg a hason, melleken és a combtő körül. Nem sok mindent tehetünk ellenük, de ha mindenkor gondoskodunk bőrünk hidratálásáról, és nem szedünk fel felesleges testsúlyt, minimalizálhatjuk őket.
A csípőn és a combon is észlelhető a hízás.
A mellvénák láthatóbbá válnak a terhesség alatt.
Időnként enyhe méhösszehúzódások érezhe- tők. Ezek általában nem fájdalmasak.
Nehézséget okozhatnak a terhesség alatt gyakran előforduló problémák, mint pl. gyomorégés, emésztési zavarok, izomgörcsök.
Élénk álmok jelenhetnek meg a szülésről és az újszülöttről. Ez teljesen normális; ezeket az álmokat általában a magzat mozgása vagy a kényelmetlen fekvés okozza.

A növekvő magzat

A tüdeje még mindig nem teljesen érett, ki kell fejlődnie egy ún. felületi anyagnak, ami megvédi a tüdőt, nehogy összeessen a levegővételek között.
Drámai fejlődés zajlik le az agy gondolkodó részében, jelentősen megnő és összetettebbé válik. A 7 hónapos magzat majdnem ugyanúgy érzékeli a fájdalmat és reagál rá, mint a teljesen kihordott magzat.
Sokkal több ízlelőbimbója van, mint amennyi születéskor lesz, ízérzékelése nagyon finom.
A bőre vörös és ráncos, de zsírréteg kezd már lerakódni alatta.
Az apa is érezheti a magzat mozgását, ha az anya hasára teszi a kezét, sőt láthatja is, ahogy a gyermek lába vagy feneke kinyomódik rugdalózás, forgolódás közben.

Leave A Reply

Your email address will not be published.