Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A 13. hét – A nem megállapítása

0

Kialakultak a magzat külső nemi szervei, már megállapítható a neme is, bár ezekben a hetekben még nem 100%-os bizonyossággal. Kialakultak a hangszálak és szinte teljes egészében a létfontosságú szervek is. Hossza ezen a héten, kb.11 cm, súlya kb. 30 gramm.

A kismamánál enyhülnek a rosszullétek, megszűnik a hányinger, az émelygés és ennek folyományaként visszatér az étvágy, ami a következő hetekben fokozódik. Visszatérnek az energikus napok, de kellő időt kell fordítani a pihenésre is. Fontos odafigyelni az egészséges táplálkozásra, a minimum napi ötszöri étkezésre. Kerülni kell a nagyon cukros, sós, édes ételeket. Fontos a sok zöldség és gyümölcs,a hal , a sovány húsok és a tészták fogyasztása. A kismama gyakorlatilag két ember helyett étkezik, de nem szabad szem elől téveszteni, hogy nem a mennyiség, hanem inkább a minőség a fontos.

A második trimeszterben megkezdődnek a méhet tartó szalagok nyúlása, a méh rohamos növekedése, melynek során enyhe szúró, alhasi fájdalom érezhető. Nem szabad megijedni, ez egy teljesen természetes jelenség, bár nem túl kellemes.

Leave A Reply

Your email address will not be published.