Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Befolyásolhatjuk-e a gyermek nemét?

Befolyásolhatjuk vajon azt, hogy milyen neme legyen tervezett gyermekünknek?
0

A Shettles-módszer
A különféle technikák és praktikák közül talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Ez a következő elgondoláson alapul: az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (melyek közül ha egy megtermékenyíti a petesejtet a baba fiú lesz) kisebbek és gyorsabbak, s csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életképesek. Az X-kromoszómás (női) spermiumsejtek bár lomhábbak, de jóval kitartóbbak, s jól tűrik a savas kémhatás kedvezőtlen hatásait. Azoknak a párok tehát, akik fiú gyermekre vágynak, javasolt, hogy az együttlétet az ovuláció idejére időzítsék. Fürgeségük miatt ugyanis az Y-spermiumsejteknek van nagyobb esélyük arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. (Várakozni maximum 2 napot tudnak, utána elpusztulnak.) Számukra ajánlottak még azok a pózok, melyek során a férfi mélyebbre tud hatolni a hüvelyben, így a spermiumok közelebb kerülnek a méhnyakhoz, s kevesebb időt kell eltölteniük a számukra igen kedvezőtlen savas kémhatású hüvelyben. Javítja az esélyeket, ha az aktus során a nőnek is van orgazmusa, mivel az ilyenkor termelődő váladék fokozza a méhnyak lúgosságát.
Azok számára, akik kislányt szeretnének, a Shettles-módszer leginkább a misszionárius pózt ajánlja: a kevésbé mély behatolás következtében ugyanis az Y-spermiumok java része a savas kémhatású hüvelyben elhal, s főként a női kromoszómákat hordozó spermiumsejtek maradnak életben és jutnak tovább a petesejt felé. Az is fontos, hogy a szeretkezés 2 nappal megelőzze az ovulációt, így a peteérés időpontjára többnyire már csak az ellenállóbb, X-kromoszómás spermiumok maradnak tettre készek.
E módszer hívei azt állítják, hogy az estek 75-95%-ában beváltja a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor a szakma véleménye igencsak megosztott e téren. Egyes orvosok tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a fentiekben állítottaknak épp az ellenkezője igaz, vagyis nagyobb eséllyel fogan lány, ha a szeretkezés ideje egybeesik az ovulációval, és nagyobb a valószínűsége fiúgyermek születésének, ha kicsivel a tüszőrepedés előtt vagy után bújunk ágyba kedvesünkkel.
MicroSort
Az Egyesült Államokban egy mesterséges megtermékenyítő állomáson különleges technika segítségével lehetőség nyílik arra, hogy olyan nemű utódja szülessen egy párnak, amilyet szeretne. A MicroSort nevű módszert eredetileg azért fejlesztették ki, hogy kiküszöböljék a nemhez kötődő örökletes betegségeket, mint pl. a vérzékenység vagy az izomsorvadás, amelyeket csak a fiúk örökölhetnek. A módszer lényege, hogy osztályozza a leendő apa spermiumait attól függően, hogy azok férfi, vagy női kromoszómákat hordoznak-e, így befolyásolni lehet a születendő utód nemét. Az eljárást a magyar orvosok nem tartják korrektnek, többek között azért, mert eredményessége nem 100%-os, illetve a párok többsége egyre inkább arra használja fel, hogy tudatosan határozza meg születendő gyermeke nemét.
Kínai fogamzásnaptár
A táblázat adatai egy XIII. századi kínai tudós megfigyelésein nyugszanak. Szerinte egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat fogantatása lehetséges.
Például: Ha az anya 22 éves, szeptemberben csakis lány gyermeke foganhat.
A táblázat találati arányát 67 és 99% közé teszik.

Leave A Reply

Your email address will not be published.