Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Égési sérülések – veszélyei, kezelése

0

A kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák. Az égési sérülések legnagyobb százalékát a forrásos balesetek jelentik, főleg a négyéves kor alatti gyermekeknél fordul elő. Gyakori még a nyílt láng, illetve valamilyen forró tárgy, pl. fűtőtest, villanykörte, vasaló által okozott égés.

Mivel a kicsik igen kíváncsiak, és a világot a lehető legjobban szeretnék megismerni, nincs bennük félelemérzet. Bátran merészkednek oda mindenhez, és a jobb megismerés érdekében megfognak mindent. A balesetek másik nagyon gyakori oka a szülői figyelmetlenség. Vigyázni kell minden olyan tárggyal, ami forró, velük nem szabad őrizetlenül hagyni a gyereket.

Az elsőfokú égés csak a bőr felső rétegét érinti. A hőhatás okozta elváltozásra, bőrpír, duzzanat, fájdalom a jellemző. A helytelen napozás okozta leégés is ebbe a csoportba tartozik. Az elsőfokú égésnél a bőrön hólyag nem képződik, a tünetek 48-72 óra alatt maradandó nyomok nélkül megszűnnek.

A másodfokú égés az egész hámréteget és az alatta lévő irhát is károsítja. Jellemzője a hólyagképződés. A nagy felületű másodfokú égés nagyon fájdalmas, mivel az égett területen sok idegvégződés található, ezzel szemben a mélyebbre ható égés nem annyira fájdalmas, mivel a bőr mélyebb rétegeiben kevesebb az élő idegvégződés. A gyógyulás 7-14 nap.

Harmadfokú égésnél a bőr teljes vastagságában sérül. A seb gyógyulása nem hámosodással, hanem a bőr összehúzódásával történik.

Elsősegély

Fontos az égési sérülések kiterjedés szerinti osztályozása is. Hiszen köztudott, hogy a kicsik testfelülete súlyukhoz képest igen nagy. Ez azért lényeges, mert nagyobb kiterjedésű égés esetén nagy mennyiségű folyadékvesztés következik be.

Az égési sérültek ellátása tehát függ a seb mélységétől és kiterjedésétől. A megégett bőrfelületet otthon azonnal bőséges hideg vízzel kell hűteni, lehetőség szerint az érintett részt folyó hideg víz alá kell tartani. Az égett felületre tilos olajat vagy tojást kenni, ezek ugyanis nem engedik szellőzni a sebet, így a sérült bőr fertőződhet.

Az elsőfokú égést nem kell bekötni. Az elsősegély után, s ha súlyosabb az égés, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni, mivel a kicsiknél az égés során nagy mennyiségű folyadékvesztés következik be, a seb ellátása után a folyadékot is pótolni kell. Veszélyt jelenthet még az egészen kis kiterjedés esetén is a seb felülfertőződése, ezért mindig ügyelni kell annak tisztán tartására, a megfelelő steril fedőkötés alkalmazására.

Vigyázzunk a napoztatással

Égési sérüléseket okozhat a napsütés is, mivel a csecsemők bőrének nem alakult ki az a védőrendszere, ami a felnőtteknél bizonyos védelmet nyújt a napfény ellen. A babákon már rövid napozás után is jelentkezhetnek a leégés jelei. Különösen a szabadon maradt felületeken észlelhető arcon, karokon, lábakon. Ezért a kicsiket mindig óvni kell a direkt sugárzástól, vagy megfelelő, magas faktorszámú napozó krémmel kell bekenni a testüket. Az égésen kívül a helytelen napoztatás erős felmelegedést, lázat, kiszáradást is okozhat. Ha a kicsi napszúrást kapna, azonnal hűvös szobába kell vinni, fokozatosan hűteni és itatni kell. Amennyiben aluszékony lesz és rosszabb állapotba kerül azonnal forduljunk orvoshoz!

Leave A Reply

Your email address will not be published.