Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Az első hónap

0

Kisbabánk mozgását még mindig az elsődleges reflexek határozzák meg, így amikor a hátára tesszük, elfordítja a fejét és reflexszerű testhelyzetet vesz fel. Ha a hasára fektetjük, a baba feje elfordul az egyik irányba, majd felhúzza térdeit a hasa alá, és a teste mellett tartja karjait is, ökölbe szorítva az ujjakat. A kéz- és lábujjak legyező alakban szétnyílnak, amikor a baba kiegyenesíti a karját vagy a lábát. Ha a hóna alatt fogva függőlegesen tartjuk, és a lába kemény felszínhez ér, lépegető mozdulatokat tesz.
Habár az újszülött már az első pillanattól kezdve lát, és különbséget tesz a színek között, a látása még mindig fejletlen. A hangsúlyozottan kontrasztos, egyszerű mintákat sokkal könnyebb megértenie, mint a kevésbé színtelített, szövevényesebb mintázatokat. Tartsuk meg babánkat egyenesen vagy félig hátradőlve, ha mutatunk neki valamit – ez segít fenntartani az érdeklődését. A színes alakzatok roppant érdekesek a kisbaba számára, ezért vizuális készségét fejlesztjük vele, ha gyermekünk közelében elhelyezünk ilyeneket.

A csecsemők már életük hajnalán felismerik az anyjuk illatát, és gyermekünk a szaglása alapján képes különbséget tenni a mi anyatejünk, és bármely más anya teje között. Hasonlóképpen felismeri a különbséget az anyatej, a tápszer és a tehéntej között.

Szülésnyomok és a bőr rendellenességei

Előfordulhat, hogy a csecsemő kisebb szülésnyomokkal jön a világra. Ezek rendszerint ártalmatlanok és nem igényelnek külön kezelést; maguktól eltűnnek, amint a bőr érettebb lesz.
A köleshimlő tünetei parányi foltok, melyeket az elzáródott faggyúmirigyek okoznak. Ezek rendszerint néhány nap alatt elmúlnak.
A csalánkiütés fehér közepét gyulladt, vörös udvar veszi körül. Igen gyakori jel a szülés utáni néhány hétben. Nem igényel semmiféle kezelést, és általában az első hónapban nyom nélkül eltűnnek.
A szederszerű jelek a szülés utáni napokban tűnnek fel, és azért ijesztőek a szülő számára, mert az első néhány hétben fokozatosan növekszenek. Általában eltűnnek az első hat hónap után, bár előfordulhat, hogy a gyermek idősebb koráig megmaradnak. Kezelésre csak akkor van szükség, ha a jelek még a tizenéves gyermeken is láthatóak maradnak.
A gólyacsípésnek nevezett piros foltok főképp a tarkón, a szemhéjakon és az orrnyergen jelennek meg. Általában az első hónap során nyom nélkül eltűnnek.
A vörösfoltok piros vagy lila jelek, melyek rendszerint a nyakon vagy az arcon találhatóak. Állandó anyajegyek ezek, melyeket csak egyszer kell kezeltetnünk, a gyermek idősebb korában.

Fertőzés

A szájpenész gombás fertőzés, melynek következtében fehér foltok jelennek meg a baba nyelvén, szájpadlásán és az arc belső falán. A betegség elkapható nem megfelelően sterilizált cumitól vagy az édesanyától is, ha az a szülés idején hüvelyi fertőzéstől szenvedett. A végbél gombás fertőzése a pelenkakiütéshez hasonló vörös kiütések formájában terjed. A szájpenész gombaölő ecsetelőszerrel kezelhető, míg a végbél fertőzésére gombásodást gátló kenőcsöt rendel az orvos.

A friss levegő

A kisbabának szüksége van a friss levegőre. Nyáron már az egyhetes baba is kimehet a kertbe, de fokozatosan szoktassuk hozzá a levegőhöz! Óvjuk meg a huzattól, forróság esetén hajtsuk fel a babakocsi tetejét és gondoskodjunk róla, hogy a nap ne süthessen közvetlenül a babára. Oda kell figyelni arra is, hogy a gyermekünket megóvjuk a macskáktól és a rovaroktól, ezért nem árt egy könnyű hálót borítani a babakocsira. Ha nincs alkalmas helyünk rá, hogy a babát a szabadban hagyjuk, tegyük a kiságyba és engedjünk friss levegőt a szobába. Ne hagyjuk a babát túl sokáig az ágyában vagy a kocsijában, amikor ébren van, mert hamar elunja magát. A babáknak szükségük van az elfoglaltságra, hogy jól érezzék magukat. Ne feledjük, hogy a gyerekeknek télen is ugyanúgy szükségük van a levegőztetésre. Mínusz 5 fokig nyugodtan kivihetjük őket, persze jól felöltöztetve, nehogy megfázzanak.
Zajok

Nincs szükség arra, hogy suttogjunk vagy lábujjhegyen járjunk, ha gyermekünk alszik. ha így teszünk a kisbaba a végén már csak a legteljesebb csendben fog tudni elaludni és a legkisebb zajra fel fog riadni. A csecsemő hamar megtanulja, hogy átaludja az olyan mindennapos zajokat, mint a porszívóé vagy a mosógépé. A hirtelen zajok így is felébreszthetik gyermekünket, de a csitítgatás és az anyai ölelés nyomán gyorsan újra álomba zuhan.

Leave A Reply

Your email address will not be published.