Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A harmadik hónap

0

Kisbabánk már összetett fejmozgásokra is képes, és ülő esthelyzetben fenntartja a fejét. Ahogy a nyaka megerősödik, képes körülnézni a világban, és elfordítja a fejét, amint egy 15-20 cm-es közelségben mozgó tárgyat követ a tekintetével.

Fejlődés

Ahogy kisbabánk kezdi megismerni saját testét, órákat képes eltölteni ujjai tanulmányozásával és mozgatásával. Kezei kinyúlnak a tárgyak felé, tenyerei összezáródnak és szétválnak, amint tapsikolni próbál. A kisbabák élvezik, hogy saját kezükkel játszadoznak, és néhány pillanatig már egy kisebb játékkal is képesek lekötni magukat. Ha lefektetjük gyermekünket, mi is megtapasztalhatjuk, mennyi különféle mozdulatot képes tenni a végtagjaival.

Az első mosolyok még a reflexeknek tudhatók be, de gyermekünk hamarosan mosollyal jutalmaz bennünket, ha mi is mosolygunk, vagy ha csak meghallja a hangunkat.
Szólítsuk meg gyermekünket, és ő a maga módján felelni fog nekünk, ajkait és nyelvét használva a gőgicsélésre, amint próbál utánozni bennünket. Egész testét felhasználja arra, hogy kifejezze érzelmeit, elégedettségében izgatottan mozgolódva. Amikor dühös, kényelmetlenül érzi magát vagy magányos, hangos, sőt haragos sírással adja ezt tudtunkra. Bátorítására eltúlzott gesztusokkal és dicséretekkel kell meghálálnunk erőfeszítéseit a kommunikációra; lassú, dallamos hangon, és többször megismételve az elismerést. Babánk reagál az ismerős helyzetekre, és izgatottan figyeli az előkészületeit az olyan dolgoknak, melyeket élvez. Látható örömmel viszonozza a gondoskodást, különösen akkor, ha az játék és ismerős, barátságos hang kíséri.

[ads1]
A fürdetés és a többi rutinfeladat babánk számára a nap fénypontját jelentik. Ha eddig nem gondoltunk volna erre, mindig adott időpontban fektessük le gyermekünket, és tudatosítsuk benne, hogy a fürdés, a mese és a gyöngéd ölelés előjátéka annak, hogy kiságyában nyugovóra térjen. Három hónapos korukban a csecsemők már képesek átaludni az éjszaka jelentős részét, vagy akár a teljes éjszakát is. Ha gyermekünk átalussza az éjszakát, nappal feltehetően kevesebb alvásra lesz szüksége, és nappali álma közel sem lesz olyan mély, mint az éjszakai. Előfordulhat, hogy ezután sokkal érzékenyebben reagál majd a mindennapos zajokra. Játékokkal és hangokkal ösztönözzük arra, hogy napközben minél többet legyen fent.

Leave A Reply

Your email address will not be published.