Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Az ötödik hónap

0

Gyermekünk egyre inkább képes megérteni az egyszerűbb fogalmakat, és felgyorsul a gondolkodás folyamata. A tudósok szerint az újszülöttnek 5-10 percre van szüksége ahhoz, hogy hozzászokjon valami újhoz; míg a három hónapos csecsemő erre képes 30 másodperc – 2 perc alatt is, a hat hónapos gyermeknek már biztosan elég 30 másodperc.
A kisbaba egyszerű gyakorlati kísérletek útján tanulja meg az ok-okozati összefüggéseket, például kidobálja játékait a kiságyából. Kezdetben azt hiszi, hogy azok a játékok eltűnnek a semmibe, és nem érti, hogyan történhet ilyesmi. Ha felvesszük és visszaadjuk a játékát, egyszerre lesz zavart és örömteli.
Újra és újra megpróbálkozik a trükkel, míg fel nem ismeri, hogy kidobva és visszakapva a játékot, befolyást tud gyakorolni az őt körülvevő világra. Hasonló kísérletekre mi magunk is bátoríthatjuk babánkat, elrejtőzve-előkukucskálva az ajtó mögül, majd eldugva egy tárgyat, és újra elővéve azt a szeme láttára. Ebben a korban még nem próbál keresni, mert az eldugott tárgyról azt hiszi, többé nem is létezik, hiszen ő nem látja. Több hónapnak is el kell telnie, mielőtt megtanulja, hogy a dolgok nem így működnek. Ezután kezdi csak el keresni az eltűnt tárgyakat.

[ads1]

Fogzás

Nincs pontosan meghatározott ideje, mikor kell megkezdődnie a fogzásnak, de általánosságban elmondható, hogy a baba első foga valamikor az ötödik és a hetedik hónap között bukkan elő. A fogzás lezajlása is különböző; vannak kisbabák, akik észre sem veszik, hogy előjött a foguk, mások sok kellemetlenséget élnek át. Egyes vélemények szerint a fogzás mikéntje örökletes, tehát ha partnerünk vagy mi magunk különösen későn vagy korán fogzottunk, akkor valószínűleg gyermekünk is így lesz majd. Rendszerint a nyálzás felfokozódása az első jele annak, hogy a fogak nemsokára áttörik a fogínyt. A fokozott nyálzás következtében a száj körül kisebesedhet a bőr; ilyenkor használjunk kímélő babakrémet. A fogzás másik jele, hogy gyermekünk gyakorlatilag mindent, ami a kezébe kerül és a szájába tudja gyömöszölni, rágcsálni kezdi. Enyhíthetünk a kellemetlen érzeteken, ha megdörzsöljük a fogínyt az ujjunkkal (tehetünk rá gyógyszertárakban kapható speciális fogzást könnyítő ecsetelőt, illetve gélt, de kiváló homeopátiás szereket is lehet kapni), vagy adunk a babának valami alkalmas rágcsálnivalót (répát, rágókát, stb). A fogíny szöveteinek gyulladása következtében a csecsemő fogínye valószínűleg vörös és érzékeny, mielőtt a fogak előbukkannának. A fül elhúzása, és az arc dörzsölése szintén a fogzás előjele lehet, miután a fájdalomérzet ezeknek a területeknek az idegpályáin halad. Ez különösen akkor gyakori, amikor az őrlőfogak bújnak ki.

Leave A Reply

Your email address will not be published.