Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A hatodik hónap

0

Gyermekünk kezd egyre nagyobb érdeklődést mutatni a körülötte zajló történések iránt. Ha ismerős hangokat hall, gyorsan a hang felé fordítja a fejét, és hosszabb ideig tanulmányozza az őt érdeklő dolgokat.
Babánk átveszi az irányítást

Gyermekünk egyre mozgékonyabb, és ha megfogjuk mindkét kezét, képes magát ülő helyzetbe húzni. Amikor a hasán fekszik, felfedezi, hogy rugdosás révén képes haladni. Ha csalódott amiatt, hogy nem juthat el egyből oda, ahova szeretne, ne kapkodjunk túlzottan a segítségnyújtással. Azzal is ösztönözhetjük, ha leteszünk egy játékot valamivel távolabb, vagy nekitámasztjuk a tenyerünket a talpának, hogy hatékonyabban el tudja rúgni magát. Ha ilyenkor felvesszük és eljuttatjuk a kívánt helyre, nem tanulja meg hogyan érje el magától a célt. Gyermekünk készsége, hogy kinyújtsa kezét a tárgyak után és megmarkolja azokat, egyre hatékonyabb, és tovább is fejleszthető, ha úgy nyújtunk oda a babánknak neki tetsző tárgyakat, hogy lefelé, felfelé vagy oldalt keljen nyújtózkodnia érte. A kiságyra vagy babakocsira függesztett színes játékok lehetővé teszik számára, hogy tovább csiszolja képességeit. Gyermekünk kész megtartani a kisebb tárgyakat a tenyerén, és egyik kezéből át tudja tenni azokat a másikba. Ez a képességét fejleszthetjük, ha egyszerre két játékot adunk neki, hogy mindkét kézzel nyújtózkodnia kelljen utánuk.
Babánk nagyon is tudatában van a körülötte zajló eseményeknek, fejével és testével váratlan képtelenséggel fordul el, ha valami magára vonja a figyelmét. Nyomon követi minden tevékenységünket, még ha a szoba másik felében foglalatoskodunk is. A szemeknek most már összhangban kell mozogniuk, ezért ha gyermekünk kancsalnak tűnik, el kell vinnünk egy szemészhez.

[ads1]
Ha kisbabánk le ejt egy tárgyat a látómezején belül, figyelni fogja az esését, míg a tárgy meg nem állapodik. A látómezején kívül eső tárgyakról, vagy játékokról nem vesz tudomást, és úgy kezeli őket, mintha örökre elvesztek volna. Gyermekünk valószínűleg imád csacsogni, és a hangszín váltogatásával is nyomatékosítja mondanivalóját. Hangosan nevet, kuncog, és visongat az örömtől játék közben, és hangos kiáltozással ad hangot haragjának vagy sérelmének is.
Intelligencia

A nagyon kicsi gyerekek IQ-ját nem könnyű megállapítani, és a mozgáskoordinációs tesztek nem igazán adnak képet a gyermek intelligenciájának fejlődéséről. Az intelligenciát számos tényező befolyásolhatja: a külső ingerek, az egészség és étrend, illetve az olyan szociális tényező, mint például a szegénység. Egy esetleges traumás élmény is szerepet játszhat az intelligencia várható alakulásában. A gyermek fejlődésének ebben a szakaszában a fizikai, szociális és intellektuális fejlődésére is jótékony hatást gyakorolhatunk, ha gondoskodunk az ingerekben gazdag környezetről, és rászánjuk az időt a játékra, olvasásra és beszélgetésre.

Leave A Reply

Your email address will not be published.