Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A nyolcadik hónap

0

Nyolc hónapos korban a babák már rendszerint megválogatják, hogy kivel barátságosak, és kivel nem. A korábbi hónapok feltétlen bizalmát óvatos gyanakvás váltja fel, különösen az idegenek esetében. Ez az elővigyázatosság a baba fejlődésével arányos ütemben fokozódik. Egy hónappal ezután a babán már akkor is a nyugtalanság jelei mutatkoznak, ha valamiért el kell hagynunk a szobát. Ez a feszültség független tőlünk, és úgy 15 hónapos korban éri el a csúcspontot, azután fokozatosan alábbhagy.

A nemi szervek felfedezése

Teljesen normális, ha gyermekünk ebben a korban egyre fokozottabb érdeklődét mutat a nemi szerve iránt. Ez az érdeklődés szükségszerű és egészséges eleme a baba fejlődésének, ahogyan korábban szívesen eljátszadozott a kezével és lábával is. Sem testi, sem lelki értelemben nem káros, ha gyermekünk eljátszadozik magával, és soha nem szabad e miatt büntetnünk. A fiúk már születésüktől fogva képesek az erekcióra; az érzékeny szerv így reagál az ingerekre. A lányoknál is megtörténik a csikló megmerevedése, csak ez kevésbé szembeötlő reakció.

[ads1]

A baba megismertetése a könyvekkel

Ettől a hónaptól kezdve gyermekünk viselkedése egyre rugalmasabb, és sokszor ő vállalja fel a kezdeményezést kettőnk kapcsolatában. Éppúgy kaphatunk tőle tárgyakat, ahogyan kiveszi a kezünkből, és még egyszerűbb játékokra is igyekszik rávenni bennünket. Most először meg akarja osztani valakivel a dolgok iránti érdeklődését, ezért jó alkalom kínálkozik arra, hogy megismertessük a könyvekkel. A baba kezdetben csak a szavak ritmusára és a hangra, illetve a könyv képeinek színeire és formáira figyel. Ha lassan, énekelve beszélünk, a megfelelő helyen alkalmazva a hangsúlyokat, és arra bátorítjuk gyermekünket, hogy kapcsolódjon be egyszerű hangokkal mindketten értékes és élvezetes tapasztalatokra tehetünk szert.

Leave A Reply

Your email address will not be published.