Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Rendkívüli helyzetek – ha beteg a baba

0

Ha a baba beteg, éppen az anyatej az, ami segíti a gyógyulást, erősíti a szervezetet, az anya közelsége pedig olyan érzelmi támaszt biztosít, amely lehetővé teszi, hogy a kicsi test minden energiáját a felépülésre fordítsa.

Rengeteg immunanyagot, vagyis természetes védelmet, ugyanakkor könnyen feldolgozható, tökéletes táplálékot jelent az anyatej. Több vizsgálat kimutatta, hogy az anya testközelségében rövidebb a gyógyuláshoz szükséges idő, a baba oxigénellátottsága javul, gyarapodása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az édesanyától elkülönítve, inkubátorban gondozott kisbabáké. Az anya és a baba együttes elhelyezése, a szoptatás lehetőségének biztosítása nem pusztán divatos szeszély! A szoptatás elviselhetőbbé teszi baba számára a mozgáskorlátozást (például infúzió esetén), a fájdalmas vizsgálatokat és beavatkozásokat.
Pofon az élettől
Amikor a szülők megtudják, hogy sérült vagy beteg a kisbaba, mély lelki válságba zuhannak, nehezen tudják megosztani érzéseiket másokkal. Sokat segít, ha az egészségügyi dolgozók vagy a közeli barátok közt van valaki, akiben tökéletesen megbíznak, és aki előtt feltárhatják érzéseiket. Könnyen előfordulhat, hogy éppen ilyenkor hangzanak el olyan megjegyzések, amelyek az anyát eltántorítják a szoptatástól: „Nincs elég bajod, még a szoptatással (fejéssel) is kínlódsz?!” Pedig éppen maga a szoptatás segíthet át a válságon! Lehetőséget teremt a közvetlen testi kapcsolatra, a kisbaba elfogadására, a kötődés kialakulására – a „hibák” ellenére is. Ez a kapcsolat adhat erőt az élet további megpróbáltatásainak elviseléséhez. Az is fontos szempont, hogy a szoptatással vagy fejéssel járó munka csökkenti a tehetetlenség érzését, hiszen így ő maga is tevékenyen hozzájárul a baba gyógyulásához, állapotának javításához.
Szükség lehet arra, hogy rokonoktól, barátoktól is segítséget kérjen a család. Amikor egy beteg csecsemőre kell összpontosítani, minden más háttérbe szorul, a háztartás, a többi családtag, a munka. Nagyon fontos, hogy csak megvalósítható célokat tűzzünk ki, mérjük fel, mi az, ami elsőrendű, és mi az, ami várhat. Elképzelhető, hogy ebben az időszakban képtelenség lesz távoli célokra összpontosítani, de ez nem is baj. Az odaadó, a mára összpontosító gondosság éppen a távoli időszakot könnyíti majd meg.

A legfontosabb teendők
Nem ritka, hogy a beteg baba képtelen hatékonyan szopni. Ebben az esetben fejéssel kell rábírni a szervezetet, hogy megfelelő mennyiségű tejet termeljen. Ezt a szülés utáni naptól kezdve napi hat-nyolc fejéssel érhetjük el. A legjobb kétszívófejes elektromos mellszívót használni. Jó, ha az anya képes többet fejni a szükségesnél, hiszen így a tápanyagokban dúsabb hátsó tejből többet tudnak adni a beteg kisbabának. Azért is hasznos a túlkínálat, mert ha „dől a tej”, a gyengébben szopó baba is könnyen nagyobb mennyiséghez jut az anyamellből. Úgy fokozhatjuk a tejtermelést, ha minden nap pár perccel több időt szánunk egy-egy fejésre, amíg el nem érjük a kívánt mennyiséget (például 100 millilitert alkalmanként).

Leave A Reply

Your email address will not be published.