Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Tejben fürdő kisbabák – Amikor nagyon sok a tej

ha nagyon sok a tej.
0

A legtöbb kismama attól tart, hogy kevés lesz a teje. Ám előfordulhat ennek az ellenkezője is.
A kelleténél nagyobb tejkínálat főleg a szoptatás első időszakára jellemző, de bármikor előfordulhat, ha a baba a szokásosnál ritkábban szopik, vagy ha hirtelen elválasztják. A túl sok tej termelése kényelmetlen mellfeszülést okoz, sőt az is megeshet, hogy tejcsatorna-elzáródást vagy mellgyulladást idéz elő. Van olyan csecsemő, aki nehezen boldogul a bőven ömlő tejjel, ezért akár vissza is utasíthatja a szopást.
A tejbelövellés – és ami utána következik
A szülés utáni második-harmadik napon a kis mennyiségű előtej átadja a helyét a bővebben termelődő átmeneti, majd érett tejnek. A változás látványos: a jelenséget emiatt tejbelövellésnek is nevezik. Ha a mell a szöveti duzzanat következtében és a nagyobb mennyiségű tej termelődése miatt annyira feszes, hogy a babának emiatt nehézséget okoz a szopás, segíthet, ha a mama fej egy kicsit, mielőtt mellre teszi a kisbabát. Még jobb megoldás, ha már a tejbelövellés előtt gyakori a szoptatás, így ugyanis csökkenthetők a későbbi kellemetlen tünetek.
Nem ritka, hogy rendszeresen fejést javasolnak, és megkérik a kismamát, ürítse ki teljesen a mellét. Erre a tejtermelés fenntartása érdekében jól szopó csecsemő esetében nincs szükség. A sok fejés viszont egyre több tej termelésére készteti a szervezetet. Van, akinek fejés nélkül is több termelődik a kelleténél.
Eszter két hónapos kislánya szinte alig alszik, sokat sír, folyton enne, de amikor mellre teszik, akkor is nyugtalan, széklete híg, zöldes, gyarapodása lassú. A család a tápszeres kiegészítést sürgeti, úgy gondolják, Eszternek nem jó és nem elég a teje.
Első pillantásra igazat kellene adnunk a családnak: a baba nem jól gyarapodik, akármennyit is szopik. Ám azt is tudjuk, hogy szoptatási probléma esetén az anya és a baba állapotát egyaránt meg kell ismerni, és még sok-sok kérdést körül kell járni, hogy megtaláljuk a baj okát. Eszter a következőket mondja:
– Amikor mellre teszem Rékát, néhány korty után kapkodni kezdi a fejét, a szájából folyik a tej, sok levegőt nyel. Pár perc múlva abbahagyja a szopást. Ha megkínálom a másik mellemből, elfogadja, de hamarosan ott is nyüglődni kezd. Összesen, ha tíz percig szopik. A vállamon elalszik böfiztetés közben, de hamarosan sírni kezd, nemsokára újra meg kell szoptatnom. Ez így megy egész nap. Ha éjjel több órát alszik a baba, a mellem feszes, nehéz lesz – fejnem kell.
A szoptatási tanácsadó ilyenkor már szinte biztos abban, hogy túl sok tejet termel az anya szervezete. Ha a kelleténél több tej termelődik, könnyen előfordulhat, hogy az anyatej összetevői nem a megfelelő arányban jutnak a baba szervezetébe.

Leave A Reply

Your email address will not be published.