Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Mit kell tudni az AFP-vizsgálatról?

Van lehetőség gyors teszt használatára is AFP esetén
0

Az AFP (alfa-fetoprotein)-szűrést minden kismamánál külön kérés vagy speciális indok nélkül is elvégzik. A vizsgálat olyan magzati fehérje kimutatásán alapul, amely valamilyen mennyiségben belekerül a magzatvízbe és az anyai keringésbe is. Abban az esetben, ha a magzaton bőrrel nem fedett, nyitott felületek vannak, akkor a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségben jelenik meg ez a fehérje az anya vérében.
A vizsgálat célja az ún. velőcső-záródási rendellenességek kimutatása, ilyen a nyitott gerinc, az agykoponyahiány, vagy a hasfalhiány, ha nem fedi bőr. Csak szűrővizsgálatról van szó, melynek célja, hogy megtalálja az olyan kismamákat, akiknél nagyobb a kockázat. Őket azután további vizsgálatnak kell alávetni. Nem kell mindjárt megijedni, ha az eredmény eltér az átlagtól, mert ez még nem jelenti azt, hogy a magzatnál biztosan van valami eltérés, ugyanis nagy a vizsgálat szórása. Az AFP-érték minden különösebb ok nélkül is lehet nagyon magas, ezt bizonyítja, hogy a magas AFP-k csak kb. 5-10%-ban jeleznek valóban fejlődési rendellenességet.

Az összes többi kismama magzatának nincs fejlődési rendellenessége. Előfordul az is, hogy a magas értéknek fenyegető vetélés, ikerterhesség, magzatvízszivárgás vagy vérezgetés az oka. Az is gyakori, hogy amikor a szűrést végzik, a terhesség 16-18. hetében, még semmilyen okát sem találják a magas értéknek, de a terhesség 3. harmadára súlyosan elmarad a magzat méhen belüli növekedésének üteme.
A kismamák felénél egy alatt, másik felénél egy felett van az AFP-érték. 2,5-ig normálisnak számít, felette már magas értékről beszélünk. Az alacsony AFP önmagában nem kórós, nem jelenti azt, hogy növekedett volna a Down-kór előfordulásának kockázata. Igaz ugyan, hogy a Down-szindrómás magzatoknál rendszerint alacsony az AFP, de több kiegészítő vizsgálat, pl. ultrahang, hormonszint-mérés szükséges ahhoz, hogy fokozott Down-kockázatot állapítsanak meg, hiszen a várandósok felénél középérték alatti AFP-értéket mérnek.

Leave A Reply

Your email address will not be published.