Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A 20. hét

0

A terhesség középső hónapjaiban az anya általában nagyon jól érzi magát. Remekül néz ki, bőre és haja megszépül. Ilyentájt éli át a kismama először a magzat mozgásának izgalmas érzését, mely először enyhe vibrálásnak tűnik, mintha buborékok szállnának fel az anya hasában. A mell mostanra jelentősen megnövekszik.

SÚLYGYARAPODÁS
Ebben a hónapban heti 0,5 kg súlygyarapodás várható. Különösen vigyázni kell az egészséges étkezésre, hisz a következő hetekben növekszik a magzat és az anya
testsúlya a leggyorsabban.
A MAGZAT
Hosszúsága: 25 cm
Súlya: 340 g

Milyen változások várhatók?

A bőrpigmentáció tovább erősödik, de a szülés után elhalványul.
A mellben előtej (kolosztrum) termelődhet, ami az első napokban alkalmas az újszülött minden szükségletének kielégítésére. Felbukkanhatnak olyan gyakori terhességi problémák, mint a fogínyvérzés vagy a hüvelyi folyás fokozódása. Az izületek és tartószalagok meglazulnak, ezért gyakori a hát- és egyéb fájás.

A növekvő magzat

A karja és a lába már jól kifejlődött. Megjelenik a haja. Kialakul a magzatmáz, ez a fehér, zsíros anyag, ami védi a magzat bőrét a méhben. Az anya véréből ellenanyagok jutnak a magzatba, ezek védik az újszülöttet a betegségek- kel szemben az első hetekben. A magzat nagyon mozgékony; az anya eleinte enyhe rezgésként észleli a mozgását. Külső zajokra is reagálhat. Akkor sem kell aggódni, ha keveset mozog, az is gyakori, hogy a magzat éppen egy nyugodt periódusában van.

Leave A Reply

Your email address will not be published.