Főoldal / Terhesség / Hetek / A 15. hét

A 15. hét

A magzat bőrét finom szőrzet borítja, bőre olyan vékony, hogy átlátszanak rajta az erek. A magzat hossza a 15. héten kb. 13 cm , súlya kb. 70 gramm. Egyre több kálcium épül be a magzat csontjaiba. Fontos ennek a bevitelére odafigyelni és megfelelő mennyiségű kálciumban gazdag élelmiszert fogyasztani. (tej,sajt, joghurt, túró, olajos magvak, konzerv halak)

Itt kell megjegyezni, hogy vannak bizonyos élelmiszerek, melyek fertőzést közvetítenek, ezért jobb ha a kismama nem fogyasztja ezeket:

  • pasztörizálatlan sajtok (pl. feta)
  • penészes sajt
  • friss pástétom
  • hidegtálak
  • félig főtt, vagy nyers tojás
  • nyers hal

A kismama hasán a köldök alatt megjelenik egy sötét csík, ami a baba születése után elmúlik. Ez a sötét csík a linea alba, a terhesség alatt jelenik meg, és eddig észrevétlenül ott volt minden nő hasán. Megjelenését az okozza, hogy a terhesség miatt a szervezetben megnő az ösztrogén szint , ami hatással van a melanin, azaz a pigmentanyag termelésre. A melanin okozza a bőr sötétedését (anyajegy). Ugyanez a változás megy végbe a linea alba esetében is. Szülés után pár héttel visszaáll az ösztrogén szint és a sötét csík is elhalványul.

Itt az ideje beszerezni a kényelmes ruhákat, olyat ami nem túl passzos, nem szorítja a hasat. Fontos a megfelelő cipő is, amiben kényelmes és biztonságos a közlekedés.

About admin

Érdekelhet

1 – 11. hét – Peteéréstől a magzat összes szervéig

Az első 11 hétben nagyon fontos és csodálatos dolgok történnek a még embrió és az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük