Befolyásolhatjuk-e a gyermek nemét?

A Shettles-módszer

A különféle technikák és praktikák közül talán az egyik legismertebb az ún. Shettles-módszer. Ez a következő elgondoláson alapul: az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (melyek közül ha egy megtermékenyíti a petesejtet a baba fiú lesz) kisebbek és gyorsabbak, s csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életképesek. Az X-kromoszómás (női) spermiumsejtek bár lomhábbak, de jóval kitartóbbak, s jól tűrik a savas kémhatás kedvezőtlen hatásait. Azoknak a párok tehát, akik fiú gyermekre vágynak, javasolt, hogy az együttlétet az ovuláció idejére időzítsék. Fürgeségük miatt ugyanis az Y-spermiumsejteknek van nagyobb esélyük arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. (Várakozni maximum 2 napot tudnak, utána elpusztulnak.) Számukra ajánlottak még azok a pózok, melyek során a férfi mélyebbre tud hatolni a hüvelyben, így a spermiumok közelebb kerülnek a méhnyakhoz, s kevesebb időt kell eltölteniük a számukra igen kedvezőtlen savas kémhatású hüvelyben. Javítja az esélyeket, ha az aktus során a nőnek is van orgazmusa, mivel az ilyenkor termelődő váladék fokozza a méhnyak lúgosságát.

Azok számára, akik kislányt szeretnének, a Shettles-módszer leginkább a misszionárius pózt ajánlja: a kevésbé mély behatolás következtében ugyanis az Y-spermiumok java része a savas kémhatású hüvelyben elhal, s főként a női kromoszómákat hordozó spermiumsejtek maradnak életben és jutnak tovább a petesejt felé. Az is fontos, hogy a szeretkezés 2 nappal megelőzze az ovulációt, így a peteérés időpontjára többnyire már csak az ellenállóbb, X-kromoszómás spermiumok maradnak tettre készek.

E módszer hívei azt állítják, hogy az estek 75-95%-ában beváltja a hozzá fűzött reményeket, ugyanakkor a szakma véleménye igencsak megosztott e téren. Egyes orvosok tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a fentiekben állítottaknak épp az ellenkezője igaz, vagyis nagyobb eséllyel fogan lány, ha a szeretkezés ideje egybeesik az ovulációval, és nagyobb a valószínűsége fiúgyermek születésének, ha kicsivel a tüszőrepedés előtt vagy után bújunk ágyba kedvesünkkel.

MicroSort

Az Egyesült Államokban egy mesterséges megtermékenyítő állomáson különleges technika segítségével lehetőség nyílik arra, hogy olyan nemű utódja szülessen egy párnak, amilyet szeretne. A MicroSort nevű módszert eredetileg azért fejlesztették ki, hogy kiküszöböljék a nemhez kötődő örökletes betegségeket, mint pl. a vérzékenység vagy az izomsorvadás, amelyeket csak a fiúk örökölhetnek. A módszer lényege, hogy osztályozza a leendő apa spermiumait attól függően, hogy azok férfi, vagy női kromoszómákat hordoznak-e, így befolyásolni lehet a születendő utód nemét. Az eljárást a magyar orvosok nem tartják korrektnek, többek között azért, mert eredményessége nem 100%-os, illetve a párok többsége egyre inkább arra használja fel, hogy tudatosan határozza meg születendő gyermeke nemét.

Kínai fogamzásnaptár

A táblázat adatai egy XIII. századi kínai tudós megfigyelésein nyugszanak. Szerinte egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat fogantatása lehetséges.

Például: Ha az anya 22 éves, szeptemberben csakis lány gyermeke foganhat.

A táblázat találati arányát 67 és 99% közé teszik.

A fogamzás   Az anya életkora  
hónapja      
  18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45
Január   L F L F L F F L F L F L F F F L F F L F L F L F L F F L
Február   F L F L F F L F L F L F L L L F L F F L F L F L F L F F
Március   L F L L F L F F F L F L L F F F F L F F L F L F L F L F
Április   F L F L L F F L L F L L L L L F L F L F F F F L F L F L
Május   F L F L F F L L L L L F L L L L L L F L F F L F L F F L
Június   F F F L L L F F F L L F L L L L L L L F L L F L F L F L
Július   F F F L L F F L L F F F L L L L L L L L F L F F L F L F
Augusztus F F F L F L L F F F F F L L L F L F L F L F L F F L F L
Szeptember F F F L L F L F L F F F L L L L L L F L F L F L F F L F
Október   F F L L L F L F L F F L L L L L L L F F L F L F L F F L
November F L F L L F L F L L L L F L L L F F F L F L F L F F L F
December F L F L L L L F L L L L F F F F F F F F L L L F L F L F