Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Bodza

A meghűléses betegségek a légúti nyálkahártyákat érintik, és a nedves idő beálltával tömeges megbetegedéseket okoznak. Megelőzésük bizonyos növényi drogok alkalmazásával lehetséges. Főleg a vitamintartalmú drogoknak van jelentősége, melyek az immunrendszert erősítik. A megelőzés egyik formája a szervezet káros anyagcseretermékeinek eltávolítása, ezáltal is növelve védekezőképességét. Az anyagcsere-, illetve salaktalanító teák ezt a célt szolgálják.

Ezek a drogok izzasztó hatásúak, és a kiválasztás során a káros anyagcseretermékek eltávolítását is segítik. Ezekben a teákban szinte mindig megtaláljuk a fekete bodza virágzatát.

Hatóanyagai: az izzasztó glikozidok, flavonoidok, termésének pedig a szerves savak (citromsav, almasav, kinin), A-provitamin és B-provitaminok.

Gyógyhatása:

  • lázcsillapító,
  • izzasztó,
  • vizelethajtó,
  • emésztéskönnyítő,
  • enyhe hashajtó,
  • érerősítő.

A termését felhasználják fájdalomcsillapítóként és hashajtóként.

A növény gyógyászati felhasználása:  

Lázcsillapító, izzasztó hatása miatt kitűnő szer a meghűléses megbetegedéseknél és az influenzánál. A meghűléses betegségeknél előforduló izomfájdalmak és emésztési zavarok gyógyítására használt teakeverékek egyik alkotóeleme.

Mivel fokozza más köptetők hatását, ezért fontos, hogy köhögést gyógyító teakeverékek része legyen. Részben erősíti ezen teakombinációk gyulladásgátló hatását is.

Enyhe hashajtó kisgyerekeknél és szoptatós, áldott állapotban lévő nőknél. 

Mivel vizelethajtó, ez a tulajdonsága felhasználható magas vérnyomásnál, lábduzzanatoknál.

Termésének fájdalomcsillapító hatása van, más gyógynövényekkel kombinálva (borsmenta, kakukkfű) migrénes fejfájások ellen használják.

Szemcseppként és szemvízként alkalmazható a virág forrázata, ennek erősebb változata (1 evőkanálnyi 1 dl vízbe) toroköblítő.

Egy magasabb szinten energiája hűtő és harmonizáló, ezért csökkenti a lázat, méregtelenítő és vértisztító hatású. Ne felejtsük el, hogy a lázat 39 C felett érdemes csökkenteni, pl. fekete bodza virág – hársfa virág keverékkel, 1:1 arányban.

Elkészítése: 2 teáskanál drogból 150 ml forrásban lévő vízzel forrázatot készítünk és napjában többször, főleg a nap második felében egy-két csészével fogyasztunk.

Ellenjavallat: Szívgyengítő hatása miatt virágteája  mindennapi fogyasztásra nem alkalmas idős embereknél.

Comments are closed.