Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Homeopátia

FIGYELEM!  A cikk egy korábbi tartalom! Frissítése hamarosan várható. A benne lévő információk már nem naprakészek!!! Kérjük ezt vegye figyelembe!

Az elmúlt néhány év során Magyarországon igen komoly lépések történtek az alternatív medicina helyzetének és értékének tisztázása érdekében. Az évtizedekig tiltott gyógymódok: a homeopátia, akupunktúra, biorezonancia, ajurvédikus orvoslás alkalmazását és más természetgyógyászati diagnosztikus és terápiás módszerek hivatalos létezését és művelőinek szakmai tevékenységét jelenleg jogszabály ismeri el. Bizonyos természetgyógyászati módszerek befogadása az egészségügybe egyben azt is jelenti, hogy végre kontrollált keretek közé kerülnek azok a tevékenységek, amelyeket a tiltás miatt korábban hosszú ideig ellenőrizetlenül, felelősségvállalás nélkül, a beteget veszélyeztetve végeztek.

Természetgyógyászat, komplementer medicina, nem konvencionális gyógymód kifejezések mind-mind a hagyományos gyógyító eljárásoktól eltérő gyógyító tevékenységet jelölik. A kérdés az, hogy miért fordul egyre több ember a természetes gyógymódok felé. Egyértelműen megállapítható, hogy azért, mert csalódtak vagy elégedetlenek a hagyományos orvoslással.

A homeopátia évszázadok óta ismert, kizárólag természetes anyagokat alkalmazó, biztonságos és kíméletes módszer. Az elnevezés a hasonlóság elvén alapuló gyógyításra utal. rendszerbe foglalása Samuel Hahnemann német orvos nevéhez fűződik, aki önmagán kísérletezve fedezte fel, hogy a kinin egészséges emberen maláriaszerű tüneteket idéz elő. Ugyanolyan állapotot, mint aminek gyógyítására használják. Ezen felismerés nyomán kísérletezni kezdett az akkor ismeretes gyógyszeranyagokkal. Arra a megállapításra jutott, hogy “hasonló a hasonló által gyógyul”, adott tüneteket kiváltó szerrel orvosolni lehet az ugyanazon jellegű tünetekkel jelentkező betegeket.

Mi a homeopátia?

Önálló gyógyítási módszer, amely figyelembe veszi a beteg testi, szellemi, lelki állapotát és igényét. A megfelelő szert a hasonlóság elve alapján választjuk ki: egy adott szer egészséges embernél tüneteket okoz, ha ugyanezekkel a tünetekkel rendelkezik egy beteg, akkor őt ez a szer képes meggyógyítani.

Milyen anyagokat használnak fel?

A homeopátiában elsősorban természetes eredetű (ásványi, állati, növényi) anyagokat használnak fel, melyekből a gyógyszer lépésenkénti hígítással/rázással készül. A gyógyszer melletti szám ennek mértékét, a potenciát jelöli (pl. D12, C9 stb.).

Hogyan hatnak ezek a szerek?

A homeopátiás szerek a szervezet öngyógyító mechanizmusait hozzák működésbe.

Javaslatok a homeopátiás kezelés idejére

 • A homeopátiás szereket ne tedd televízió, számítógép, rádiótelefon, mikrohullámú sütő, hűtőszekrény közelébe (és hűtőszekrénybe), valamint tűző napra! Ne tárold olyan tartóban, amelyben előzőleg más homeopátiás szert, más gyógyszert vagy gyógynövényt tartottál!
 • A golyócskákat lehetőleg ne érintsd kézzel!
 • A golyókat szopogasd el, mert a hatóanyag a száj nyálkahártyájáról jut be legkönnyebben a szervezetbe. A szétrágás, lenyelés csökkenti a hatásosságot.
 • Hirtelen kialakult, akut betegség esetén a golyókat kevés tiszta vízben fel lehet oldani (fém eszközt ne használj!) és körülbelül fél óra alatt elkortyolgatni. A kortyokat lenyelés előtt tartogasd a szádban egy kicsit!
 • Csecsemőknek műanyag kiskanálban, kevés vízben feloldott golyócskákat lehet adni.
 • A legjobb hatás érdekében a golyók bevétele előtti és utáni fél órában az evést, ivást, cigarettázást, kávézást, más gyógyszer bevételét, a (mentolos) rágógumizást lehetőleg kerüld!
 • Fogmosáshoz lehetőleg mentolmentes fogkrémet használj vagy tartsd be a “fél óra” ide-oda javaslatot (lásd fent)!
 • A kezelés ideje alatt kerüld az illóolajok használatát! (aromaterápia, gyógycukorkák).
 • Csökkentsd vagy ha teheted hagyd abba a dohányzást, a kávé- és kólaivást!
 • A homeopátiás terápia közben nem szabad abbahagyni az egyéb gyógyszeres kezelést, vagy csak az orvossal történt megbeszélés után, ha a gyógyszer abbahagyása valóban megengedhető!

A homeopátiás gyógyítás előnyei

 • A jól megválasztott szer meggyógyítja a beteget, nem pedig a tüneteket nyomja el.
 • Használható krónikus betegek gyógyítására, valamint olyan esetekben is biztonsággal alkalmazható, ahol más, egyébként mellékhatásokkal terhelt és erősen ható szereket kerülni kell: gyermekgyógyászat, terhesség vagy szoptatás időszaka.
 • Az adagolási javaslatok betartásával a kezelésnek semmiféle mellékhatása nincs, mert a homeopátiás szer a szervezet természetes gyógyulási törekvéseit támogatja és nem okoz kellemetlen mellékhatásokat.
 • Az alkalmazott gyógyszerekkel szemben nem alakul ki allergia, nincs gyógyszerhozzászokás.
 • A gyógyszerek nem kerülnek sokba, még úgy sem, hogy hazánkban a biztosító nem támogatja.
 • A gyógyszerek jóízűek, alkalmazásuk egyszerű, a gyerekek is szívesen elszopogatják.
 • Bizonyos akut- és krónikus betegségek esetén mindig keress képzett homeopata orvost, aki hagyományos és komplementer orvosi ismeretei alapján képes eldönteni, miképpen folytatható a kezelés, mert a homeopátia sem mindenható.