Kezdőlap Csecsemőgondozás Kibújnak a fogak

Kibújnak a fogak

28
0
MEGOSZTÁS

Amikor kisbabánk hirtelen nyűgös, nyafogós lesz, vagy amikor a homlokát hirtelen forrónak érezzük, nem tudjuk, hogy gyermekünk beteg vagy csupán foga jön. Mi, szülők hajlamosak vagyunk a fogzásra kenni a kisebb betegségeket és a 6 hónapos kor körül kezdődő megváltozott viselkedést.
A szakemberek változatlanul azt hangoztatják, hogy a fogzás egyetlen jele a kinőtt fog. Amerikai kutatók szintén azt állítják, hogy a fogzás és a sírós kedélytől egészen a rossz alvásig terjedő “tünetek” között semmilyen összefüggés nincs. Ez a vélemény azonban nem győzi meg bennünket, szülőket, hiszen szinte kivétel nélkül mindannyian úgy tapasztaljuk, hogy a fogzásnak legalább egy tünete megfigyelhető.

Lehet babánknak sírós hangulata, enyhe hőemelkedése, nyáladzik, dörzsöli a fülét, rosszul alszik vagy nem akar szilárd ételt enni.
A legtöbb csecsemő gond nélkül éli át a fogzás időszakát. A tünetek közül a fokozott nyáltermelés és a szájkörüli kiütés, rossz alvás figyelhető meg a leggyakrabban.
Nyitott kérdés, hogy pontosan mi történik a fogzás során, de egy biztos: sosem szabad semmibe vennünk a baba rosszkedvét!
Mi enyhíti a fogfájást?
Kenjük be babánk ínyét patikában kapható fájdalomcsillapító ecsetelővel, vagy géllel! (Dentinox gél vagy oldat, Calgel fogzási gél, valamint a gyógyszerészek különböző homeopátiás szereket is tudnak ajánlani.)
Tiszta újjal gyengéden masszírozzunk a kicsi ínyét!
Engedjük, hogy babánk valamilyen tiszta, kemény, hideg tárgyat rágcsáljon, pl. rágókát vagy kanalat! Természetesen csak a felügyeletünk mellett! Az ínyre gyakorolt nyomás meggyorsítja a fogak áttörését és csökkenti a fogzással járó kellemetlen érzést.

Mikor nőnek ki a fogak?

A tejfogak fejlődése már az embrionális élet 7-8. hetében megkezdődik. Különösen fontos ebben az időszakban, hogy a kismama helyesen táplálkozzon. A tejfogak áttörésének ideje és sorrendje nagyjából meghatározható, kb. a 6-24. hónap között fejeződik be.
Egyes családokban a feltűnően korai vagy késői fogzás örökletes jellegzetesség anélkül, hogy a növekedés vagy a fejlődés bármiféle lelassulása vagy felgyorsulása fennállna.

Tejfogak (20 db)
száma
az áttörés ideje
Alsó-középső metszőfog
2
5-9. hónap
Felső-középső metszőfog
2
8-12. hónap
Felső-oldalsó metszőfog
2
10-12. hónap
Alsó-oldalsó metszőfog
2
12-15. hónap
Első őrlőfogak
4
10-16. hónap
Szemfogak
4
16-20. hónap
Második őrlőfogak
4
20-30. hónap

Hogyan befolyásolja a táplálkozás a fogak egészségét?

Az újszülött táplálásának egyetlen helyes módja a szoptatás. A szopás – később a rágás – alkalmával végzett izommunka az állcsontok, a rágóizmok és a fogak harmonikus fejlődésének hatásos ingere. Mesterséges táplálás esetén ügyeljünk arra, hogy a cumin a lyuk kicsi legyen, így a babának kemény izommunkát kell kifejlesztenie. Fontos, hogy cukrot ne tegyünk a tápszerhez.
A 7-8 hónapos gyermekkezébe – felügyelet mellett – adhatunk kenyérhéjat, almát. A főzeléket már ne turmixoljuk, hanem villával nyomjuk szét, a jól megfőzött szárnyashúst, csirkemájat vágjuk apró darabokra.
A rágófogak megjelenésével egyre keményebb, darabosabb ételeket kínáljunk babánknak, hogy rágásra késztessük. Ne legyen a keze ügyében édesített teával, szörppel, gyümölcslével teli cumisüveg! A cukros oldattal gyakran érintkező fogak ugyanis igen gyorsan romlanak, letöredeznek.
Mikor kezdjük a fogápolást?

A fogápolást nem lehet elég korán kezdeni!

Amikor megjelennek az első fogacskák, szoktassuk hozzá gyermeküket a fogápoláshoz. Este, az utolsó étkezés után tisztítsuk meg picinyünk fogait, különösen az íny mentén. ehhez vattapálcát, vagy gézlapot használhatunk. A gyermek első fogkeféjét 2-3 éves kora között érdemes beszerezni. Legyen puha, kis fejű, műanyag szálú. Az alapos szájápolás nem egyszerű dolog, elsajátítása hosszú időt igényel. Legyünk gyermekünkkel nagyon türelmesek! Kezdetben hagyjuk, hogy játékosan ismerkedjen meg a fogkefével. Fogkrémet még ne adjunk neki, csak akkor, ha már tud öblíteni. Legelőször erre tanítsuk meg, mégpedig úgy, hogy kezdetben csak a levegőt forgassa a szájában. Ezután a gyermek maga fogja meg a fogkeféjét, de a mama vagy a papa fogja a kezét. A rágófelszíneket a kefe előre-hátra, a fogak külső felszínét a fogkefe körkörös mozgatásával tisztítsuk. a külső felszín tisztítását kiegészíthetjük még egy lefelé, illetve felfelé irányuló mozgással, mindig az íny felől indulva. A belső fogfelszínek tisztítását ugyanígy végezzük.
A szülői példamutatás mindennél hatásosabb. Az étkezések után együtt végzett fogmosás segít megalapozni a később magától értetődő fogmosás szokásait.
lényeges, hogy mely korban milyen fogkrémet vegyünk gyermekünknek. Széles skáláról választhatunk. Fontos, hogy fluoridtartalmú fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már önállóan tud öblíteni és a fogkrémes vizet nem nyeli le.
Ne felejtsük el, hogy a tejfogak feladata a helyfenntartás a rágó- és a maradandó fogak számára, ezért megőrzésük a fogváltásig nagyon fontos. Korai elvesztésük a maradandó fogazat rendellenességeihez vezethet.
Gyermekünket 3 éves korától félévente vigyük fogászatra, akkor is, ha nincs semmi panasza.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here