Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Tápszerek

0

Ezt az írást azoknak a szülőknek ajánljuk, akik számos szempont mérlegelése után úgy döntötték, vagy arra kényszerültek, hogy tápszerrel táplálják gyermeküket.
A tápszerek többsége tehéntejből készül, azonban a gyártás során az egyes összetevők arányát az anyatej arányainak megfelelően módosítják. Erre azért van szükség, mert a teljes vagy hígított tehéntej adása súlyos felszívódási zavarhoz, allergiához, alultápláltsághoz vezethet. Anyatej hiányában tehát feltétlenül a tápszer a helyes döntés, a tehéntej adásával várjunk egyéves korig!

Anyatejpótló tápszer
Ezt a típust öt-hat hónapos korig adhatjuk a kisbabának. A tápszerben található fehérje két csoportra osztható: kazeinre és savófehérjére. A kettő aránya határozza meg, hogy egy tápszer mennyire laktató, milyen gyorsan ürül ki a gyomorból. Ha a kazein dominál, akkor ez a laktató fajta, dundi babának inkább ezt adjuk. Ilyen kazein-domináns szerre példa a Beba1. A savófehérjés változat gyorsabban hagyja el a gyomrot, vékonydongájúaknak ez a jobb, hiszen a táplálék gyorsan továbbítódik a belekbe, így a megürült gyomor többet befogadhat. Ilyen tápszer például a NAN.
Követő tápszer
Hat hónapos kortól kezdve jön el az úgynevezett elválasztó, vagy más néven követő tápszerek ideje, melyek egészen hároméves korig adhatók. Ezek módosított összetételű tehéntejfehérjéből készülnek. A tehéntejhez képest a követő tápszerekben kisebb a fehérjetartalom, és magasabb a szénhidrát-koncentráció. Az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében a második félévben naponta félliternyi tápszer adását javasolják a szakemberek. Hasmenéses gyermekeknek nyújt segítséget a NAN 2 Bifidusszal tápszer, ami visszatelepíti a bélgyulladás esetén károsodott bélflórát. Újabb lépésnek tekinthető a nukleotidos tápszerek kifejlesztése (Similac Advance 2). Sokat bukós, refluxos babáknak javasoljuk a sűrűbb tápokat (ilyen a Sinlac), amelyek a szentjánoskenyérfa magját tartalmazzák. Az elnevezés onnan ered, hogy Szent János a sivatagban bolyongva ezzel táplálkozott. Történeti érdekesség, hogy arabul ennek a magnak a neve karát, ugyanis a magot súlymérésre is használták.
Babatej
Az elmúlt években jelentek meg a 3 vagy 2+ tápszerek „babatej” elnevezéssel (Nutrilon 3, Mildibe 3, Milumil 3, Beba 2+), melyek 7-8 hónapos kortól a gyermek hároméves koráig adhatóak. A babatej elnevezés arra utal, hogy a tehéntej összetételét a kisgyermekek speciális szükségleteiből kiindulva módosították. A babatej valamivel drágább, mint a bolti tej, ám a kisgyermek igényeinek jobban megfelel, ezért aki teheti, inkább ezt válassza tehéntej helyett. Ellentétben az anyatejpótló tápszerrel (1 jelzésű), a 2, 2+, 3 tápszerek vásárlását nem támogatja az egészségbiztosító, így receptre sem kell felíratni, hiszen nem kapjuk meg olcsóbban.
Nyugaton és az USA-ban népszerűek az előre elkészített, eldobható cumisüvegben kapható kész tápoldatok. Élelmiszer-szupermarketekben már nálunk is kapható ilyesmi. Ezek jóval drágábbak, mint a hagyományos porok.
Speciális tápszerek
Ha a szülőknél vagy a testvéreknél előfordult a családban allergiás, illetve atópiás megbetegedés, anyatej hiányában csak részlegesen lebontott, úgynevezett hidrolizált fehérjéket tartalmazó tápszert kaphat a kisbaba. Erre példa a Beba HA, Milupa HA, Humana HA, ahol a „HA” betűk a hipoallergén szóra utalnak, jelezve, hogy kevésbé fog allergizálni. Fontos tudni: atópiás-allergiás megbetegedés esetén a HA tápszerek 6 hónapos kor után is, a gyermek egyéves koráig támogatást élveznek. Tehát érdemes receptet kérni, mert így csak a felét fizetjük. Igazolt tehéntej-allergia esetén viszont a HA tápszerek sem adhatók. Ilyenkor csak orvos által felírt, megfelelően kiválasztott, speciálisan lebontott gyógytápszert kaphat a gyermek. Ezek szójából, szarvasmarha- vagy sertéskollagénből készülnek. Az allergiás megbetegedés legjobban 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatással előzhető meg.
Hogyan készítsük el a tápszert?
1. A por formájában előállított tápszereket előírás szerint előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani.
2. Tartsuk be az előírt hígítási arány! A szükségesnél töményebbre készített tápszer fogyasztása után a gyermek szomjasabb lesz, sírni fog, azt gondolhatjuk, azért sír, mert éhes, így újra megetetjük a babát. Ez a félreértés áll sokszor annak a hátterében, hogy a tápszeres csecsemők könnyebben elhíznak, mint az anyatejjel tápláltak. Ráadásul a töményebbre készített oldat a kisbaba emésztőrendszerét és veséjét is túlságosan nehéz feladat elé állítja.
3. Lehetőleg mindig frissen készített tápszert adjunk a babának. A szobahőmérsékleten tárolt oldatot 2 órán belül még odaadhatjuk a kicsinek. Hűtőben 24 órán át tárolhatjuk az elkészített tápszert.
4. Ügyeljünk a megfelelő cumilyuk-nagyságra. Ha a lefelé fordított üvegből a folyadék csak cseppenként ürül, jó a méret. Az étkezés az első hónapokban ne tartson 10-15 percnél rövidebb ideig, mert nem előnyös, ha a kisbaba gyomra túlságosan hirtelen telik meg. A szopás is legalább ennyi ideig tartana, próbáljuk ehhez igazítani az üveges etetést is.
5. A mikróban melegített tápszert fogyasztás előtt rázzuk fel alaposan, ellenőrizzük hőmérsékletét, s csak ezután adjuk a csecsemőnek. A nem teljesen feloldott tápszerszemcsék és a folyadék ugyanis nem melegednek fel egyformán, a túlhevült összetevők pedig megégethetik a baba száját.
6. Etetésnél tartsuk az üveget kellően megdöntve, különben a gyermek levegőt nyelhet.
7. Ne hagyjuk a gyermeket tápszeres vagy cukros folyadékkal telt üveggel a szájában elaludni! A tápszer kiváló táptalaj a baktériumok számára, így gyakrabban és könnyebben alakulhat ki középfülgyulladás, másrészt az édes folyadék fogszuvasodásra is hajlamosít.
8. A cumisüveget és a cumit minden használat után mossuk tökéletesen tisztára, mert az aprócska tápszermaradványokban remekül elszaporodnak a baktériumok.

Leave A Reply

Your email address will not be published.