Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Ikrek

Iker szülés
0

Nagyjából 80 terhesség közül egyből ikrek születnek. Olyan családban, ahol korábban többször volt ikerszülés, nagyobb valószínűséggel kell vele számolni.
Az egypetéjű ikrek, mint a nevük is mutatja, egyetlen petesejtből jönnek létre, mely a megtermékenyítés után két különálló sejtté osztódik. A sejtekből két különálló embrió, majd magzat jön létre, akik rendszerint ugyanazon a méhlepényen osztoznak. Miután az egypetéjű ikrek közös petesejtből származnak, mindig egyneműek és nagyon hasonlítanak egymásra.

A két- vagy többpetéjű ikrek úgy jönnek létre, hogy az anya rendhagyó módon egyszerre több petesejtet érlel, és ezeket egy-egy spermium külön termékenyíti meg. Valamennyi magzatnak külön méhlepénye van, és a születendő gyermekek neme eltérhet egymástól. A nem egypetéjű ikrek rendszerint nem hasonlítanak olyan mértékben egymásra, mint az egypetéjűek.

Szülés
Nagyon fontos, hogy az ikerszülésnél a maximális szakmai feltételek biztosítva legyenek. Általában epidurális érzéstelenítést is javasolnak. A vajúdás rendszerint nem tart tovább, mintha egy csecsemő születne. Miután az ikrek általában kisebb súlyúak és méretűek, a vajúdás sokszor kevésbé megerőltető és fájdalmas. A szülésnek egy első, de két második szakasza van, mivel először az egyik magzat születik meg, majd a másik. Miután a szülőcsatorna kitágult annyira, hogy az egyik gyermek megszülessen, a második iker általában 10-30 perccel az első után születik meg. Ha az ikrek egy méhlepényen osztoztak, mindketten megszületnek, mielőtt a placenta kilökődne. Még a többpetéjű ikreknél is valószínű, hogy előbb a gyermekek születnek meg, bár előfordulhat, hogy az első gyermek után kilökődik a placentája is, és csak azután következik az ikerpár második tagja.

Leave A Reply

Your email address will not be published.