Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Tejcukor-érzékenység

0

A tejcukor (laktóz) a tejben és egyes tejtermékben előforduló természetes, kettőscukor, amely nem képes közvetlenül felszívódni. A vékonybél bolyhainak tövében található laktáz enzim bontja a tejcukrot felszívódásra képes egyszerű cukorrá: szőlőcukorrá és galaktózzá. A tejcukor-érzékenység a laktáz nevű enzim hiánya, illetve csökkent termelődése, aminek következtében a tejcukor lebontatlanul kerül tovább a vékonybélből. Az elbontatlan laktózt végül a vastagbél baktériumai bontják el rövid szénláncú zsírsavakká és gázokká.

Tejcukor-érzékenység esetén egy bizonyos mennyiségű laktóz tartalmú táplálék elfogyasztása után a tünetek fél-két órával jelentkeznek és 24-48 óra után múlnak el. Jellemző tünetek: puffadás, hangos bélhangok, görcsös hasi fájdalom, hasmenés, émelygés, rossz közérzet, hányinger, visszatérő fejfájás, gyerekeken gyakran a köldök körüli hasfájás.

Ismerünk elsődleges és másodlagos tejcukor-érzékenységet.

Az elsődleges forma lehet veleszületett enzimhiány – ami elég ritkán fordul elő -, vagy a sokkal gyakoribb felszívódási zavar, amikor normális vékonybél boholy-szerkezet a laktáz enzim aktivitása az életkor előre haladtával fokozatosan csökken, majd megszűnik. Ilyenkor a tünetek nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél jelentkeznek. Legkorábban 3 éves kor körül. Általában 5 éves kor után kezdődik a laktáz enzim aktivitásának csökkenése.

A másodlagos laktózfelszívódási zavar valamilyen ok következménye, így a kiváltó ok megszüntetése után visszatér a megfelelő enzimaktivitás. A kiváltó okok lehetnek: tehéntej-fehérje-allergia, lisztérzékenység, krónikus gyulladásos bélbetegségek, hasmenéses állapotok. A tejcukor-érzékenység azonban nem tévesztendő össze a tejfehérje-allergiával. A tejallergia a fehérje összetevőire való érzékenységet jelenti. Gyermekeknél sokkal gyakoribb, mint felnőttek körében.

Kezelés

A kezelés lényege a laktózmentes, vagy csökkentett laktóztartalmú étrend. Csecsemő- és kisgyermekkorban a súlyosságától függően csökkent laktóztartalmú, vagy laktóz mentes tápszer adható. Gyermek- és felnőttkorban kezdetben teljes tejelvonásra van szükség, majd fokozatosan kis laktóztartalmú ételek beépítése következhet. Általában más ételekkel együtt adva a laktóz kevésbé okoz tüneteket, mint önmagában. Létezik egy olyan modern enzimkészítmény, amelynek alkalmazásával tejes ételeket is lehet fogyasztani. Ehhez a patikákban lehet hozzájutni. Alternatíva lehet még a laktózmentes tej és tejtermékek fogyasztása. Gyakori probléma hogy egyesek indokolatlanul kerülik azokat a tejtermékeket, amelyeket következmények nélkül fogyaszthatnának, mint például a kemény és félkemény sajtok, vagy a penésszel érő sajtok.

Rejtett laktóz

Vannak olyan betegek, akiknél a legkisebb mennyiségű laktóz is kiváltja a tüneteket, náluk kerülni kell a rejtett laktózt is. Gondosan kell tanulmányozni a megvásárolandó élelmiszerek összetételét feltüntető feliratot. Rejtett formában laktózt tartalmazhatnak pl. húskészítmények, konzervek, péksütemények, jégkrémek, édességek stb. Szigorú laktózmentes diéta mellett kalcium és egyes vitaminok hiányával lehet számolni, ami az egészséges csontfejlődés, anyagcserét hátrányosan érinti, és nagyobb a csontritkulás kialakulásának kockázata. Ezeket a tápanyagokat pótolni kell, amit a kezelőorvos vagy dietetikus javasol.

Laktóz Érzékenyek Társasága

Hazánkban 1995 óta működik ez az érdekképviseleti társaság, melynek célja a betegek életminőségének javítása a legkorszerűbb orvosi és táplálkozástudományi információk segítségével, adatgyűjtés a laktózmentes élelmiszerekről és forgalmazóikról, valamint a tagok tájékoztatása az összegyűjtött információkról.

Elérhetőség: 1047 Budapest, Bródy Imre u. 13.

Képviselő: Bárdos György

Telefon: 230-3500

(Baba Magazin)

Leave A Reply

Your email address will not be published.