Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Bazsalikom

A kerti bazsalikom lágy, négyszögletes szárú növény, melynek levelei sötétzöldek, hegyes végűek és fogazottak. A bazsalikom szótöve a “basil”, melynek jelentése “fenséges”, a “basileusz” jelentése pedig “király”. Az ókori görögök a növények királyának tartották, így az elengedhetetlen alkotórésze volt a királyok felszenteléséhez használt olajnak.

Nagyra becsülték gyógytulajdonságait is. A hinduk szerint a bazsalikom Visnu és Krisna szent növénye. Úgy vélték, ha bazsalikomból készült füzért helyeznek halottaik mellkasára, az védelmet nyújt a gonosz ellen, és segít a következő élethez vezető úton. Az ájurvédikus gyógyításban légzőszervi megbetegedésnél, asztmánál, köhögésnél, megfázásnál használták.

Az ókori kínaiak emésztőrendszeri bajoknál, veseerősítőként, epilepsziánál alkalmazták, de kígyómarást, rovarcsípést, lázat, ragályos betegségeket, fejfájást is gyógyítottak vele. Külsőleg mint bőrnyugtató, idegcsillapító, reuma elleni kezelésekre használták. Sokan úgy vélték, szerelmi serkentőszerként is hatásos, és illata által szerelmüket magukhoz láncolhatják.

Tartalomanyagai: illóolaj (0,04 – 0,07%), flavonoidok, cserzőanyagok, kávésav, eszkulozid.

Gyógytulajdonságai: szélgörcsoldó, étvágygerjesztő, enyhe fertőtlenítő, tejtermelő, lelki nyugtatószer.

A mai orvoslás sok esetben alkalmazza: Így például légzőszervi betegségek (asztma, hörghurut, tüdőtágulat) megelőzésére és kezelésére kitűnően alkalmas.

 • Élénkíti a szaglást.
 • A bazsalikomolaj légúti fertőtlenítő, kitisztítja a fejet, enyhíti a migrént és a fejfájást.
 • Megfázás esetén segít felszabadítani az eldugult orrot, és ezzel együtt antibakteriális hatása is érvényesül.
 • Ájulásnál segít visszanyerni az eszméletet.
 • Emésztési zavaroknál is jó hasznát vesszük, ugyanis segíti az emésztést, a bélgázok távozását, megelőzi a székrekedést, enyhíti az émelygést és a hányingert.
 • Csökkenti a fogínyvérzést.
 • Serkenti az izomműködést, de enyhít az izmok feszültségén, és a hosszantartó izomfájdalmaknál.
 • Jótékony hatással van a menstruációs görcsökre, és segíti a rendszeres havi vérzés kialakulását.
 • Csillapítja a szúnyog- és darázscsípés okozta viszketést és fájdalmat, továbbá hatásos rovarriasztó szer is.
 • A szépségápolásban is jelentős szerepe van: serkenti a vérkeringést, feszessé, rugalmassá teszi a fáradt bőrt, valamint a pattanást is kezelhetjük vele.

A bazsalikomolaj egyszerre képes megnyugtatni és élénkíteni. Eloszlatja a szorongást, a feszültséget, az idegességet, az álmatlanságot. Növeli az összpontosító képességet, kiélesíti az érzékeket, elősegíti a tiszta gondolkodást. Erősíti és megnyugtatja az idegrendszert.

 • Szembeszáll a fertőzésekkel, segít a fölösleges nyálkák eltávozásában, csökkenti a lázat.
 • Szoptatós anyáknál serkentően hat a tejtermelésre.

Ellenjavallatok: Mivelhogy elősegíti a menstruációt, ezért a terhesség hónapjaiban tilos az olaj használata! Egyes esetekben epilepsziás rohamokat válthat ki, ezért epilepsziagyanús személyeknél ne alkalmazzuk! Az érzékeny bőrűekre izgatólag hathat.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]A tea elkészítése: 1 evőkanálnyi mennyiséget forrázunk le 2 dl vízzel, hagyjuk állni 15-20 percig, majd leszűrés után, mézzel édesítve naponta háromszor fogyasszuk, étkezés előtt.[/box]

Comments are closed.