Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

5 dolog, amit a tápszeres babánál tapasztalsz

Ha áttérünk a tápszeres etetésre, tisztában kell lennünk néhány fontos változásról, amivel találkozni fogunk az átállás időszakában.

A tápszeres babák székletváltozása

A tápszerrel etetett baba  pelenkájában látni fogjuk, hogy a széklet más mint az anyatejjel etetett babáké. Változni fog a színe, állaga, mennyisége, és a székletelés gyakorisága is.

Miért van különbség? Minden szervezet más, ezért máshogy is reagál a bevitt tápszerre. Függ a bélflórától, függ, hogy kap-e a baba tápszer mellett anyatejet vagy sem, egy vagy több fajta tápszert alkalmazunk. Egy biztos: a tápszerrel etetett babáknak az anyagcseréje lassabb, kevesebb alkalommal kell pelenkát cserélni, a színe mindig sötétebb az anyatejes babákétól, és vastagabb is az erősebb állaga miatt.

A tápszer emésztési ideje – kevesebb pelenka

Az anyatejjel táplált babák gyorsabban emésztik meg a táplálékot, így több alkalommal kell pelenkát cserélni, mint a tápszerrel etetett babáknak.

Ezért: A legtöbb tápszer tartalmaz tejsavót és kazeint, csak úgy mint az anyatej. Ez azért szükséges, mert az anyatej is több tejsavót tartalmaz, így azt könnyebb megemészteni, mint a kazein. Az anyatejjel szemben a tápszer több kazeint tartalmaz, így a végeredmény a lassabb emésztési folyamat. Van köze a hosszabb emésztésnek az éjszakai alváshoz? Nincs. Minden baba más és más, és igaz, hogy a tápszer hosszabb ideig emésztődik, nem jelenti azt, hogy hosszabb lesz az alvási ciklusa. Mégis, kétségtelen, hogy a tápszer hosszabb ideig emésztődik, mint az anyatej. Tehát, ha úgy gondolja, hogy kevesebbszer táplálja babáját, ne aggódjon!

A baba allergiás lehet a tápszerre

A legtöbb gyerek könnyedén alkalmazkodik a tápszerekhez, de vannak olyanok, akik allergiás reakciót mutatnak a tejfehérjék miatt.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Megjegyzés: A tejfehérje-intolerancia különbözik a laktóz intoleranciától, amely csak késő gyermekkorban vagy korai serdülőkorban fejlődik ki.[/box]

A csecsemő bélmozgásai fontos jelzést jelenthetnek az emésztés folyamatában, ezért ha kíváncsi vagy arra, hogy a baba tápszerallergiával rendelkezik, akkor tudjuk ellenőrizni. Például vér vagy nyálka a székletben általában azt jelenti, hogy a belek gyulladtak, ami egy lehetséges allergia jele.

 Az egyéb fontos jelek közé tartoznak: hasmenés, hányás, vagy bőrkiütés.

Az állandó kényelmetlenség is jelző tünet lehet. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a folyamatosan síró baba biztosan tápszer allergiás, de érdemes oda figyelni a jelekre.

Ha egy baba folyamatosan sír, bágyadt, boldogtalan, annak oka van! Érdemes az allergiára is gyanakodni, és felkeresni az orvosunkat

Ha a baba allergiás a tej alapú készítményre, orvosa javasolhatja, hogy helyettesítse a szójából készült termékkel. Ha a baba erre is allergiás, azaz a szójaproteinre, akkor orvosunk adhat egy extra hidrolizált tápszert, amelyben a fehérje enyhén emészthető formává válik.

Mind különbözőek vagyunk, így más mennyiséget fogyasztunk

Sok fórumot olvasva azt fogjuk látni, hogy más és más információkat adnak vissza az anyukák. Nem vagyunk egyformák! Így a babák sem, és a reakciójuk sem. Ezt ne felejtsük el!

Gondoljunk bele néha nekünk felnőtteknek elegendő vacsorára egy könnyed saláta, néha pedig egy igen kiadós meleg vacsorát választunk. Ez ugyan így van a babáknál is. Hagyjuk, hogy a baba irányítsa jelzésekkel a táplálék igényét, de mindig tartsuk szem előtt, hogy mennyi az átlag bevitel. Ha hosszabb ideig alacsonyabb adagokat kér a babánk, keressük fel a védőnőnket, vagy orvosunkat és tájékoztassuk az elfogyasztott tápszer mennyiségről.

A pelus ellenőrzése minden esetben megfelelő választ ad, hogy a babánk hogyan emészt
Mindig kövessük nagy figyelemmel, hogy mennyi adagot fogyasztott el babánk. Mindig az előírásnak megfelelően készítsük el a tápszert!
Forrás felhasználás: Jatinder Bhatia, a Georgia Health Sciences Egyetem neonatológiai vezetője, az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia szóvivője

Comments are closed.