Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Gyakori tévhitek a szoptató anyuka étrendjében

A mai napig is sok kérdés merül fel az anyákban a szoptatással kapcsolatban. Vajon tényleg hatással van a szoptató anya bevitt táplálékmennyisége és minősége az anyatejre? Befolyásolhatja annak összetételét, zsírtartalmát és termelődését? Az alábbiakban választ adunk a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

A zsírdús táplálkozás a tejet is zsírosabbá teszi.

Általános tévhit, hogy az anya táplálékában lévő zsírmennyisége, illetve minősége befolyásolja a az anyatej zsírtartalmát. Az anyatej szoptatás előtti zsírtartalma kb 1-2 %-os, itt az állaga is kicsit vizesebb, átlátszóbb. A szoptatás végén ürülő tej azonban eléri a  kb. 10-15%-ot is, annak függvényében, hogy a baba mennyire üríti ki a mellett, vagy mennyire fejjük üresre a szoptatás befejeztével.  Ezeket a százalékokat, arányokat azonban nem az anya által elfogyasztott táplálék zsírtartalma befolyásolja.  Fontos tudni, hogy a tej annál zsírosabb lesz, minél kiürítettebb mellből szopik a baba.  Általában a reggeli anyatej kisebb zsírtartalmú, mint az esti,  rendszeres szoptatással, és jó szoptatási techikával, folyamatosan fenntartható a megfelelő zsírtartalom.

Aki szoptat, ne egyék puffasztó ételeket.

Általánosságban nem tanácsolható minden szoptató anyának. Bár nem bizonyított tény, mégis sokan kerülik a K-betüs zöldségeket, illetve a babot, borsót, brokkolit, lencsét, annak esetleges puffasztó hatása miatt, azonban ez a hatás nem mindenkinél jelentkezik egyformán. Azok a nők, akik a terhesség, előtt vagy alatt is gyakran fogyasztottak ilyen jellegű zöldségeket, ott kevésbé viseli meg a baba szervezetét is, hisz az összetett, emészthetetlen szénhidrátok kevésbé jutnak át az anyatejbe. Ezek a zöldségek fontos fehérjeforrások, ezért teljesen száműzni nem tanácsos az életünkből. Ha hasfájást tapasztalunk a babánál, előbb figyeljük meg, melyik általunk elfogyasztott étel válthat ki ilyen reakciót, és ha a tünetek nem csökkennek, akkor pár hónapra vonjuk ki étrendünkből a “bűnös” zöldséget. Általában a a babák fél éves kora körül csökken ez az érzékenység, ebben az időszakban megpróbálhatjuk visszavezetni étrendünkbe a száműzött ételeket.

A szoptató nőnek a tejtermelés érdekében jó sok tejet kell innia.

A közhiedelem szerint az anya által elfogyasztott tehéntej, növeli az anyatej mennyiségét. Ez nem igaz! Az igazság, hogy a legkevésbé sem serkenti annak termelődését, és a tehéntejben található tejcukor és tejfehérje, az anyatejbe kerülve allergiás reakciókat válthat ki a babánál (kiütések a baba testén, véres széklet, bélvérzés). Az első pár hónapban ajánlatos kerülni a tehéntej fogyasztását, és a megfelelő kalcium és vitaminbevitelt más módon pótolni. (vitaminkészítmények)

A sikeres szoptatáshoz szükséges némi túlsúly és zsírtartalék.

Ez az állítás egyáltalán nem fedi a valóságot. A sikeres szoptatás nem függ össze az anya testsúlyával, vagy a bevitt zsiradékkal. Felesleges hízókúrába kezdeni, hisz a vékony kismama ugyanolyan sikeresen szoptathat, mit az a kismama, aki némi túlsúllyal rendelkezik. A kicsit túlsúlyosabb szoptatós anyáknak sem kell fogyókúrába kezdeni, a rendszeres szoptatás és jó szoptatási technika nem függ össze a kilókkal.

Egyes táplálékok fokozzák a tejtermelődést.

Bár sokan gondolják azt, hogy egyes ételek, vagy italok hozzájárulhatnak a fokozottabb tejtermeléshez, sajnos a hír nem igaz. Elsődleges, és legfontosabb szempont, a hatékony és gyakori szoptatás. Ugyanis a mell kiürítettsége nagyban fokozza az anyatej nagyobb mennyiségű újratermelődését, illetve annak zsírtartalmát.

Szoptatás idején legalább négy-öt liter folyadékot kell inni.

Teljesen felesleges a szervezetet túlterhelni ekkora mennyiségű folyadékkal, ugyanis semmiben nem járul hozzá a tejtermelés folyamatához. Igaz, hogy a szoptatás ideje alatt megnő az anya folyadékszükséglete, de ez nem azt jelenti, hogy túlzásba kell esni. Nyugodtan hagyatkozzon a saját igényeire, a teste jelzéseire. Átlagosan, a felnőtt ember napi folyadékbevitele kb. 2-2.5 liter és naponta kb. 700-750 ml anyatej termelődik. Bőven elegendő annyi folyadékot fogyasztani, ami ezt a mennyiséget fedezi. Számtalan tényező befolyásolja a kismama folyadék igényét, például a hőmérséklet, a páratartalom, vagy az elfogyasztott táplálék. A nyári melegben az izzadás okozta gyorsabb folyadékvesztés  miatt, fokozottabban oda kell figyelni a napi mennyiségre. Fontos, hogy a szoptatós kismama kerülje a túlzottan cukros, koffeines italokat, és ne fogyasszon alkoholt. Az alkoholmentes sörök, teák jótékony tejserkentő hatása tudományosan nem bizonyított.  A legjobb megoldás ha a folyadékbevitel jelentős részét vízzel fedezzük.

Ha az anya vasat szed, tejének vastartalma is nő.

Ez a ténymegállapítás sem helytálló, ugyanis az anyatejben lévő vas mennyisége pont elegendő ahhoz, amire a babának szüksége van, még akkor is, ha az édesanya vérszegény. Amennyiben, ezt az állapotot külön készítmény formájának bevitelével javítja, azzal csak a saját vasellátottságán javít, az anyatej vastartalma változatlan marad.

Az anyatej akkor is megfelelő összetételű, ha a szoptató nő csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt.

A megnövekedett fehérjeszükséglet miatt, fontos annak megfelelő utánpótlása. A sovány csirke- és marhahús tartalmazza mindazt a B-vitamin mennyiséget, ami elengedhetetlen a baba fejlődéséhez, és az anya energiaraktárainak feltöltéséhez. A csirke, a pulyka, a sovány sertés-és marhahús, valamint a halak, remek kalória- és fehérjeforrás babának és mamának is.  A csak növényi étrenden alapuló táplálkozás miatt, pár hónap elteltével B-vitamin és egyéb hiányosságok léphetnek fel. Azok a kismamák, akik ragaszkodnak ehhez az étrendhez, más úton kell pótolják vitamin-és ásványianyag szükségletüket.

Szoptatás alatt tilos fogyókúrázni.

A szülés utáni első hat hétre ez valóban igaz. Ebben az időszakban tested, és lelked is egy alkalmazkodási folyamaton megy keresztül. Mivel a fogyókúra gyakran sztresszel jár, ebben a gyermekágyas időszakban inkább ismerkedj az új babás élettel, és ne a plusz kilókon töprengj. Fontos, hogy ezen időszak után, ha fogyókúrába kezdünk, ne az alapvető tápanyagokat vond meg szervezetedtől, inkább a feleslegesen bevitt kalóriák számát csökkentsd (üdítők, sütemények, zsíros-, nehéz ételek). Ha két étkezés között sok időt hagyunk eltelni, a szervezet a tartalékokhoz nyúl, ami jelentősen csökkenti az inzulinszintet, ez pedig befolyásolja a pajzsmirigy hormon termelődését. Ennek hatására kevesebb prolaktin hormon képződik, ami szabályozza a tejtermelést.  Javasoljuk inkább,hogy egyél gyakrabban, akár napi 6-7 alkalommal is, kisebb adagokat, hogy szinten tartsd a hormontermelést.

Ha az anya vitamintablettát szed, ezzel javíthatja tejének minőségét.

Van benne igazság, de nem minden esetre lehet “ráhúzni” ezt a kijelentést. Leginkább azoknál az anyáknál befolyásoló tényező, akik egyoldalúan táplálkoznak, vagy alultápláltak, ezáltal nem jut elegendő mennyiségű vitamin-és ásványi anyag a baba szervezetébe. Megfelelő étrendkiegészítő szedése mellett azonban javítható ezen kismamáknál  a tej minősége. A szoptatás alatti multivitamin bevitel mellett javasolható a a probiotikum bevitele is. Az anyuka által szedett probiotikumok hatására az anyatejben mérhető  IgA immunglobulin szintje is megemelkedik, ami jelentős, fertőzések elleni védelmet nyújt az újszülöttnek.

Comments are closed.