Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Terhesvitamin áttekintés – Miért szükséges, mire figyeljünk

A magzatvédő vitaminok, vagy más néven kismama vitaminok, olyan létfontosságú nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaznak, amik nagyban segítik a magzat megfelelő fejlődését. Segítenek, hogy a kismama könnyebben viselje a terhességet, illetve szülés után szervezete gyorsabban regenerálódjon. Ezek olyan komplex multivitamin készítmények, melyek megfelelő arányban tartalmazzák a vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket.

Szedésük igen megosztó a kismamák és az orvosok körében. A magzatvédő vitaminok egyes kutatások szerint segíthetnek abban, hogy megelőzhetőek legyenek bizonyos fejlődési rendellenességek, hozzájárulnak a megfelelő magzati növekedéshez és gyarapodáshoz. Viszont nem árt tudni, hogy a kismamavitamin mellett érvelők főleg egy olyan kutatási eredményre támaszkodnak, ahol leginkább alacsony jövedelmű országokban tesztelték a vitaminok jótékony hatását. Itt azonban a szegénység miatt az anyák amúgy is hiánybetegségbe szenvednek, alultápláltak.

Ugyanakkor, más kutatások azt támasztják alá, hogy nem bizonyított a vitaminok szedése és a magzat fejlődése közötti összefüggés. Elsődleges szempont, hogy a várandós nő megfelelő táplálkozási szokása nagy hatással van a születendő gyermek egészségére.

Mi az, ami miatt más egy terhes vitamin, egy általános vitamin készítménytől?

Egy magzat megfelelő fejlődéséhez több ásványi anyagra van szükség a szervezetnek, és a vitaminok tekintetében is mások a dózisok, hiszen nem csak az anyukának szükséges, hanem a magzatnak is vannak igényei.

A várandós nőknek szánt vitaminkomplexumokban az A-vitamin mennyisége kevesebb, viszont több folsavat és vasat tartalmaznak, mint az átlagos készítmények. Az A-vitamin csökkentésére azért van szükség, mert nagyobb mennyiség bevitele esetén fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál. Itt azonban a tablettában beszedettről A-vitaminról van szó, nem a táplálékban előforduló mennyiségről. Fontos szerepet játszik a csontok és a fogak fejlődésében, illetve a szem megfelelő működésében. Mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, túladagolása káros lehet. A folsav magzatvédő hatása, már tudományos bizonyítékokon alapuló tény. A folsav szedésével csökken az idegcső záródási rendellenességek kialakulásának kockázata, többek között a nyitott gerinc és az agykoponya hiány. Fontos szerepe van még a vörös- és fehér vérsejtek képzésében, osztódásában. A vas a magzat fejlődésekor drasztikusan csökken az anya szervezetében, hisz a terhesség során az anya szervezete látja el a magzatot is vérrel. A baba gyakorlatilag elszívja a vasat az anya szervezetétől, ezért a megfelelő pótlás rendkívül fontos. A vas kiemelt szerepet játszik a vérképzésben. Hiánya veszélyes is lehet, koraszülést, alacsony születési súlyt eredményezhet, amit az elégtelen mértékű vérellátás miatti oxigén-és tápanyaghiány okoz.

Fontosabb vitaminok, ásványi anyagok ezen időszak alatt

A B-vitaminok, ezen belül is a B12-, és a B6-vitamin támogatja az immunrendszer működését, és hozzájárulnak a vérképzéshez. A B2-vitamin antioxidáns hatású, a B5-vitamin pedig hat a hormonális működés szabályozására.
A D-vitamin segíti a csontképződést és az ép fogak megőrzését.
Az Omega-3 hozzájárul a baba agyának fejlődéséhez, a vitaminok mellett természetes ételekből is hozzájuthatsz. Ezt főleg a halak tartalmazzák.
C-vitaminra nemcsak a sejtek épségének megőrzése miatt van szükség, hanem segíti a vas felszívódását is . Fokozza az állóképességet, antioxidáns hatású. Várandósság alatt kb. 30% -kal többet kell juttatnunk szervezetünkbe.

Mire figyeljünk a terhesvitamin kiválasztásakor

A megfelelő márka kiválasztása előtt mindenképpen tanácsos a nőgyógyásszal vagy védőnővel egyeztetni, mert nem mindenkinek ugyanaz a vitaminbevitel szükséges. Ha nem szenvedtél eddig sem vitaminhiányban, válassz olyat, ami megfelelő mennyiségben tartalmazza a legfontosabb magzatvédő vitaminokat. Ezek, a folsav, B2-, B6-, B12- vitaminok, valamint a vérképzéshez szükséges vas, kalcium, és D-vitamin. Szóba jöhet emellett olyan készítmény is, ami pluszban E-vitamint, cinket és rezet is tartalmaz. Plusz vaspótlással kapcsolatban kérd ki orvosod véleményét, szedése csak azoknak ajánlott, akik vashiányban szenvednek, hogy a túlzott vasbevitelnek az emésztőrendszerre gyakorolt mellékhatása elkerülhető legyen. A legfontosabb azonban, hogy a vitaminok mit sem érnek az anya megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékbevitele nélkül.

A készítmények szedésének ideje – Mikor kezdjük el?

Mikor kezdjük el szsedni a terhesvitamint?

Ahhoz, hogy a velőcső elzáródási rendellenesség kialakulásának esélyét a minimálisra csökkentsük, érdemes már a tervezett fogantatás előtt 1-2 hónappal elkezdeni vitaminok szedését. Ezek a rendellenességek ugyanis, a magzati lét 15. napjától alakulhatnak ki. (nyitott gerinc, agy- és koponya hiány). A terhességi vitaminokban található folsav nagyban hozzájárul ezen rendellenességek kockázatának kiküszöböléséhez. Fontos szerepet játszik a vörös- és fehér vérsejtek képzésében, osztódásában. Ha nem tervezett a terhesség, ezért nem szedtél vitamint a fogantatást megelőzően, érdemes akkor rögtön megkezdeni a vitaminok szedését, ahogy tudomásodra jut a terhesség.

 

Meddig szedjük a terhes vitamint?

A magzatvédő vitaminok szedése legalább a terhesség 12. hetéig ajánlott, hisz ezen időszakig alakulhatnak ki a súlyosabb magzati rendellenességek. Megelőzésükben, kiküszöbölésükben fontos szerepet játszhatnak a terhesvitaminok. A bennük található ásványi anyagok és vitaminok pozitív hatása miatt azonban, szedheted a várandóság 9 hónapján keresztül is. A baba megszületését követően, a szoptatás során is folytatható a vitaminok pótlásának e módja, mivel az anyai szervezet ásványi anyag és vitamin szükséglete ezen időszakban lényegesen megemelkedik, és nem biztos, hogy a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás elegendő ennek kielégítésére.

A termékek

A boltokban, gyógyszertárakban kapható terhesvitaminok nagyjából azonos vitaminmennyiséget (kb. 11-15 féle) , és ásványi anyagot (kb. 6 féle) tartalmaznak. Nagyjából megegyezik vitaminok terén az összetétel, ugyanakkor van amelyik nem tartalmaz B-vitamint, Omega-3 zsírsavat, vagy jódot. Ezeket, ha szükséges, más módon (célzott táplálkozás) is beviheted szervezetedbe. Ha nem tudod, neked melyik lenne az igazán megfelelő, akkor egyeztess orvosoddal, hogy ő mit ajánl. Ugyanez a teendő, ha vashiányban vagy pajzsmirigy-betegségben szenvedsz. A megfelelő orvosi tájékoztatás és vitamin kiválasztása, ez esetben nagyon fontos.

Comments are closed.