Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

1 – 11. hét – Peteéréstől a magzat összes szervéig

0

Az első 11 hétben nagyon fontos és csodálatos dolgok történnek a még embrió és az anya életében. Megtörténik az első szívdobbanás, erek hálózzák be a picike testet, kialakul a hangszála, és egyszerű aggyal, gerinccel és központi idegrendszerrel rendelkezik. Ezt a 11 hetet egybe írjuk le, így egyszerűbb sorról sorra venni a legfontosabb 11 hetet.

1–4. hét

Peteérés
A terhesség átlagosan 40 hétig tart, idejét az utolsó menstruáció első napjától számítjuk. A várva várt kisbaba élete azonban csak két héttel később, a megtermékenyülés pillanatában kezdődik. A menstruációs ciklus 14. napja körül az egyik petefészekből egy érett petesejt szabadul ki, és ezzel lehetővé válik a megtermékenyülés. A petevezeték végén lévő nyúlványok elkapják a petesejtet, és beterelik a petevezetékbe. A pete 24 óráig él, és ha nem termékenyül meg, a következő menstruációkor a méhnyálkahártyával együtt a hüvelyen át távozik. Az orgazmus során a férfi 200-400 millió ondósejtet lövell a nő hüvelyébe. Ezek egy része kifolyik, de egy részük átúszik a méhnyak nyákján. A méhnyak elvékonyodik és rugalmassá válik a tüszőrepedés idején. A spermiumok a méhen keresztül a petevezetékbe jutnak. Ha a tüszőrepedés még nem következett be, a spermium 48 óráig marad termékenyítőképes a petevezetékben.

A megtermékenyítés
Az ondó egyik összetevője feloldja a petesejt külső burkát, így egy spermium behatolhat. Ha ez megtörtént, több spermium már nem juthat be. A sikeres ondósejt farka leválik és a feje elkezd duzzadni, összeolvad a petesejttel, s így egy sejtté válnak. A sejt szinte azonnal osztódni kezd, miközben a petevezeték a méh felé halad. A megtermékenyülés utáni kb. negyedik napon a megtermékenyített petesejt eléri a méh üregét. Ekkora kb. 100 sejtből álló gömbbé válik, amelynek közepén folyadékkal telt üreg van, de az egész még olyan kicsi, hogy szabad szemmel nem látható. A következő néhány napon át ez a gömb a méhüregben lebeg.

Beágyazódás
A megtermékenyült petesejt kb. a 3. hét végére befúrja magát a méh vastag, puha nyálkahártyájába. Ez a folyamat a beágyazódás. Amikor a pete biztosan hozzátapadt a méh nyálkahártyájához, a fogamzás teljessé vált. Az embrió külső sejtjeinek szivacsszerű nyúlványai befúródnak a nyálkahártyába, és összekapcsolódnak az anyai vérerekkel. Ebből alakul ki később a méhlepény. A külső sejtek másik részéből a köldökzsinór és a magzatot védő burkok alakulnak ki. A belső sejtek 3 rétegre oszlanak, ezekből fejlődnek ki a magzat testének különböző részei.
A baba még mindig csak egy kis pötty, kb. 0,5 mm. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csírasejt, egypetéjű ikerpár lesz belőle.
A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Sok kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és ekkor jelentkezik az első hányinger, émelygés, fejfájás is. A tünetek kellemetlenek, de a kis életkezdemény védelmét szolgálják. Engedjen nyugodtan a késztetésnek, a ha teheti, aludjon egyet!

5. hét
16-22. nap között döntő változások következnek be:
Kialakul a baba szíve.
Parányi erecskék hálózzák be a testét.
Az embrió egy folyadékkal telt zsákban lebeg.
Már magzatvíz is termelődik.
Négy kis bemélyedés jelenik meg a fején, ezekből lesz később a magzat szeme és füle.
A hüvelyi ultrahang-vizsgálattal már az 5. héten megállapítható a terhesség. A várandósság egyik legkorábban tapasztalható szubjektív jele, hogy a kismama sokkal erőteljesebben érzékeli a szagokat és ízeket.

6. hét
Az embrió kb. 6 mm.
Megkezdődik az embrió szerveinek fejlődése:
Megjelennek az emésztőrendszer kezdeményei: a száj és az állkapocs.
4 apró végtagrügy alakul ki.
Egyszerű agya, gerince és központi idegrendszere van.
Alakul a vérérrendszere.
Létrejönnek a hangszalagjai.
Működni kezd a szíve.
Ügyeljen a helyes életmódra, ne fogyasszon alkoholt, kerülje a gyógyszerszedést, hagyja abba dohányzást! A szervek kifejlődésének időszakában az embrió rendkívül érzékeny a kedvezőtlen külső hatásokra.

7. hét
Az embrió most kb. 1,3 cm; szíve már 145-öt ver percenként.
A feje nagynak látszik, a mellre hajlik. Alakulóban van az arca, de a szeme még oldalt van, és csukott. Átlátszik a fekete festékanyag a szemét takaró bőr alól.
Világosan látható a karja és a lába, a végükön hasítékok vannak, amikből az ujjai lesznek.
A szíve megindítja a vérkeringést a testében.
Az idegrendszere – főbb vonalaiban – már szinte teljes.
A csontsejtek kezdenek kifejlődni.
Megjelenik a tüdő, a belek, a máj, a vese és a belső nemi szervek, de még nem teljesen kialakult formában.

Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is meg tudja állapítani a terhesség tényét. Fordítson gondot a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra. Nem a mennyiségen, a minőségen kell változtatni! Ha hányingerrel ébred, igyon enyhén édesített italokat (kitűnő pl. a hideg limonádé), és fogyasszon néhány szem földimogyorót, vagy kekszet.

8. hét
Az embrió 2 cm hosszú a feje tetejétől a farokcsontig.
Az összes főbb belső szerve kialakult, bár egyszerűbb formában és esetleg nem végleges helyzetében.
Felismerhető az arca: látszik az orrhegye, kialakultak az orrlyukak és a két állkapocs összekapcsolódott szájjá. Nyelve is van már. Alakul a belső füle, az egyensúlyozás és a hallás szerve.
Az ujjak a kezén és a lábán elhatárolódnak, de még egy bőrhártya összeköti őket.
A karja és a lába megnyúlik, a válla, könyöke, csípője, térde már megfigyelhető.

Ezzel a héttel befejeződött az embrionális szakasz, véget ért a szervek formálódásának időszaka. A pocak növekedéséből kívülről még semmi sem látható. Hordjon laza ruhaneműt, pihenjen sokat, és aludjon annyit, amennyit szervezete kíván.

9. hét
Ettől a héttől már magzatról beszélünk.
A kéz- és lábujjai már megkülönböztethetők egymástól.
A csöppség mozogni is tud már, bár ezt az anya még nem érzi.
Aki genetikai vizsgálatot szeretne végeztetni, ezen a héten beszélje meg orvosával a lehetőségeket. A visszeresedésre hajlamos kismamák ne álldogáljanak hosszú ideig. Ha tehetik, polcolják fel a lábukat!

10. hét
A magzat 13 grammos és 2,8 cm-es.
Mind a húsz tejfogának kezdeménye felismerhető az állkapocs csontban. A 10. héten kerül sor az első ultrahang-vizsgálatra. Tisztázásra vár, hogy egyes vagy többes terhességről van-e szó, hogy szabályosan ver-e a magzat szíve, hogy nem láthatók-e komolyabb fejlődési rendellenességek. A magzat nyaki redőjének vastagságából következtetni lehet a Down-kór valószínűségére. Szükség esetén ezen a héten korionboholy-mintavétel végezhető. A minta alapján genetikai vizsgálatokat lehet végezni. Lehetséges, hogy az Ön által választott kórházban korábban vagy később végzik el az első ultrahang-vizsgálatot.

11. hét
A magzat 3,8 cm hosszú, súlya 48 gramm.
Lényegében a magzat valamennyi szerve kifejlődött. Kialakul a gerincoszlopa.
Egyre inkább szorít a nadrág, ennek azonban még mindig nem a baba az oka, hanem a rossz emésztés. Ezért a várandósság során termelődő progeszteron a felelős, ugyanis lágyítja az izmokat és a kötőszövetet.

Leave A Reply

Your email address will not be published.