Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

Az újszülött

0

Az újszülött megszületésekor valószínűleg töpörödött, ráncos öregembernek tűnik a szemünkben. Amikor meglátja a napvilágot, a bőre kékes árnyalatban játszik, és a lábai lehetnek egészen más színűek is, mint a test többi része. Ez csak rövid ideig lesz így, míg az oxigén a tüdőből el nem éri a véráramot. A szemek vérben úsznak és duzzadtak, az újszülöttet még ekkor is beboríthatja a magzatmáz, mely a bőrét oltalmazta. Foltokban megmaradhat a lanugo is, a finom pehelyszőrzet, mely a vállakat, a felkarokat és a lábakat borította.
A kisbaba feje aránytalanul nagynak tűnik testéhez viszonyítva. A fej egymagában kiadja a teljes testhossz negyedét, és kicsit különös az alakja is, mivel át kell préselődnie a szülőcsatornán. Az újszülött fejét egyes esetekben finom hajzat borítja, míg más kisbabák teljesen kopaszok.
A placenta női hormonjai miatt mind a fiúk, mind a lányok külső nemi szervei és mellei aránytalanul nagynak tűnnek. A fiú és lány újszülöttek esetében egyaránt megszokott, hogy a mellekből tej szivárog, a lányok esetében pedig még hüvelyi folyás is megfigyelhető. Az elkövetkező néhány hétben a fenti sajátságok nyom nélkül eltűnnek.

A méret

Bár az újszülöttek átlagos testsúlya 3,4 kg, a tényleges születési testsúlyok ettől lényegesen is eltérhetnek, és – feltételezve, hogy időben jöttek a világra – a kisbabák éppúgy nyomhatnak 2,5 kg-ot, mint 4,5-öt. A kisbaba az első héten hajlamos veszíteni testsúlyából. Ez főként annak tudható be, hogy eltelik bizonyos idő, míg rááll a rendszeres táplálkozásra. Megfelelő táplálás esetén az újszülött súlya 7-10 napon belül visszaáll a születésnél mért értékre. A kisbaba általános egészségi állapotának megítélésében a későbbiekben is különösen figyelembe kell venni a súlygyarapodás mértékét. Az újszülöttek átlagos testhossza 48-51 cm, de ez is lehet számottevően több vagy kevesebb. A legtöbb kisbaba testhossza 45-55 cm közötti.

Reflexek

A kisbaba egy sor reflex birtokában születik meg. A keresőreflex azt jelenti, hogy a csecsemő szája önkéntelenül is megkeresi a mellbimbót; a kapaszkodási reflex ellenőrzésekor megtapasztalhatjuk, milyen erős tud lenni az újszülött szorítása. Ha a hátára tesszük a kisbaba feje oldalt fordul és míg a fordulás irányába eső kar és láb kinyújtva marad, addig az ellenkező oldal végtagjai összehúzódnak. Hangos zaj vagy a zuhanás érzetének hatására lép működésbe a megriadási vagy Moro-reflex: az újszülött kinyújtja lábait, karjait és ujjait, begörbíti a hátát és hátraveti a fejét, majd visszahúzza a karjait a mellére, kezeit ökölbe szorítva. Ezek a kezdeti reflexek az ezután következő néhány hétben és hónapban fokozatosan háttérbe szorulnak, ahogyan egyre nagyobb szerepet kapnak a szándékolt mozdulatok. A reflexeken felül minden újszülött a szopás és nyelés képességével jön a világra, hogy az első pillanattól kezdve táplálhassuk.
Az újszülött kezdetben sokat csuklik és tüsszent. A csuklást az váltja ki, hogy a kisbaba légzésének üteme meglehetősen szabálytalan. A csuklás nem bántja, és nem is különösebben érdekli az újszülötteket, ezért mi se aggódjunk emiatt. Az újszülöttek sűrűn hallatnak szipogó hangokat, ugyanis ekkoriban kezdik megtanulni, hogy az orrukon keresztül lélegezzenek, ám az orrjáratok még nagyon parányiak. Ahogy az orr egyre nagyobb lesz a jellegzetes szipogó hangok is megszűnnek. Minden kisbaba érzékeny a éles fényre, és érzékenységének tüsszentéssel ad hangot, amikor először nyitja ki a szemét. A tüsszentés hasznos, mert ezáltal az orrjáratok is megtisztulnak és így nem kerülhet por a baba tüdejébe.

Sírás

Vannak kisbabák, akik alig hogy a fejük előbukkan a szülőcsatornából már is rázendítenek; mások várnak ezzel, míg teljesen meg nem születnek vagy ameddig nem normalizálódik a légzés. Ezek az első felsírások a legtöbbször nem egyebek panaszos nyüszítésnél, de később már felhangzik a hamisítatlan bömbölés is. A kisbaba vörösnek és dühösnek tűnik sírás közben, ami teljességgel normális. A sírás az újszülött egyetlen kommunikációs eszköze. Az újszülöttek leggyakrabban éhségükben sírnak, de megríkathatja őket az is, ha átáznak, magányosak vagy fáradtak. Akadnak, akik azt nehezményezik, ha átöltöztetik őket, míg mások irtóznak a fürdővíztől. A nyűgösebb gyermekek értelemszerűen többet sírnak, mint elégedettebb társai. Hamar meg fogjuk tanulni felismerni, miért sír a gyermekünk, és ösztönösen megtaláljuk a módját, hogyan csitíthatjuk le.

Az újszülöttvizsgálatok

Legelsőként az Apgar-tesztet hajtják végre az újszülöttön. Az eredményeket egy, illetve öt perccel a születés után rögzítik, és azok a gyermek általános állapotát hivatottak felmérni. A 7-10 pontot kapott újszülöttek jó, illetve kiváló állapotban vannak. A 4-6 pont még kielégítőnek számít, de ilyenkor már előfordulhat, hogy orvosi beavatkozásra van szükség. A 4 pont alatti újszülötteket azonnal sürgősségi beavatkozásoknak kell alávetni.

Az APGAR táblázat kategóriái és számai. maximum 10 pontot érhet el egy újszülött.

Valamikor az első 24-48 órában az újszülöttet alaposabban is megvizsgálják. Egy orvos leméri a fej kerületét, felméri a kutacsot és a szájpadlást, keresve az esetleges rendellenességeket. Az orvos meghallgatja az újszülött szívverését és lélegzését, kitapogatja a hasfalat, hogy az olyan belső szervek, mint a vese, máj és a lép megfelelő alakúak és méretűek-e. Ellenőrzi a külső nemi szervek esetleges rendellenességeit is, majd megvizsgálja a csípőt, kiszűrve a csípőficam eshetőségét, majd sort kerít az egyes végtagok arányaira és mozgására. Ezután végigfuttatja ujját a gerincen is, hogy megbizonyosodjon róla, a csigolyák a helyükön vannak. Végezetül ellenőrzésre kerülnek a kisbaba reflexei.
A Guthrie-tesztet rendszerint a szülést követő hatodik vagy hetedik napon végzik el. Vért vesznek az újszülött sarkából és ebből következtetnek a PKU (phenylketonuria, egy ritka értelmi fogyatékosságot előidéző kór) és egyéb ritka betegségek jelenlétére.
Különleges gondoskodás

Ha az újszülött több héttel a kijelölt idő előtt jött a világra, a születési súly szélsőségesen alacsony, vagy a gyermeknek bármely más okból szüksége van a különleges gondoskodásra, akkor nagy valószínűséggel inkubátorba kerül. Itt folyamatosan nyomon tudják követni az életfunkciókat, és meg tudják adni a szükséges kezeléseket.

Leave A Reply

Your email address will not be published.