Gyermek tervezés - Szülés - Baba nevelés

A Rák baba

0

Csaknem ideális gyermek; ragaszkodó és érzékeny. A családi légkör változása azonnal nyomot hagy a hangulatán, ezért a Rák baba (sokkal inkább, mint más jegyben született társai) az egyik pillanatban csupa mosoly, a másikban pedig csupa könny lehet. Olykor akár egyetlen rossz szó is elegendő ahhoz, hogy megbántódjék, ám egy kis kedvesség, biztatás hatására szinte kenyérre lehet kenni. Sérelmeit mindazonáltal nehezen feledi, sokáig rágódhat rajtuk. Érzékenysége folyton roppant óvatos, ez a tulajdonság az ő kis „páncélja”. Családtagjaihoz erősen ragaszkodik, az átlagosnál jobban igényli gondoskodásukat, simogatásukat. Nem kedveli, ha ismeretlenek vigyáznak rá, ezért ha átmenetileg felügyelete csak így oldható meg, feltétlenül tanácsos szoktatási időt biztosítani számára.

Kényes a kiságyára, amelyet személyes birodalmának tekint, ahol nem tűr meg másokat, legfeljebb a babáit és játékait, melyekkel amúgy is szívesen veszi magát körbe. Hogy kiegyensúlyozott legyen, fontos a kielégítő alvás. Biztosítsunk számára hosszú pihenéseket is. El tudja bűvölni környezetét. Legyünk határozottak, ne engedjünk neki, mert nagyon könnyen hisztis, szeszélyes gyermek válhat belőle. A cuppanós puszitól, az éles, határozott hangoktól, a hangos zajoktól viszolyog, könnyen megijed. Szereti a kényelmet, a biztonságot, az ölelést. Rendkívül jó étvággyal eszik, s ez már csecsemőkorban kiderül róla. Szereti, amikor etetik, s ha ilyenkor semmi sem zavarja. Nagyobbacska korában is szívesen hódol az evés örömeinek, ám mivel gyomra kényesebb az átlagosnál, továbbá hízásra is hajlamos lehet ajánlatos, hogy erősen figyeljünk egészséges táplálására.

A Rák gyermek

Ha kedvébe szeretnénk járni, hagyjuk kicsit tovább pancsolni fürdéskor, és vigyük úszni. Mivel azonban bőre legalább olyan érzékeny, mint a lelke, fokozottan óvjuk a tűző naptól! Álmaiba menekül és a keze ügyébe eső valamennyi könyvet elolvassa. Tartsuk tiszteletben lelkivilágát! Ne legyünk türelmetlenek hosszú hallgatásai miatt! Ahogy növekszik, rendkívüli memóriára tesz szert; néha úgy tűnik, többet tud a múltról, mint a jelenről. Érzékenységgel párosuló óriási képzelőerővel rendelkezik, fantáziája és kreativitása gazdag. Különösen kedveli a meséket és a gyermekdalokat. Szüksége van arra, hogy éjjel legyen egy kis világítás a szobájában, mert így barátságosabbnak találja az éjszakát. A szófogadatlanságra a legjobb válasz: “A mama szomorú, ha ilyet csinálsz.” Elegendő, ha a gyermek eredendő érzékenységére apellálunk. Nem hiányzik belőle némi háziasság, ezért hagyjuk, hogy korának megfelelő módon részt vehessen az otthoni munkák elvégzésében. Ez okozhat némi nehézséget, ám ha készséges ajánlatait mindig elutasítjuk, később esetleg nem tudjuk rábírni arra, hogy segítsen. Annál is inkább így van ez, mert nemcsak házias, de rendkívül kényelemszerető is. Mesterfokon képes űzni a lustálkodás művészetét. Fontos az is, hogy a szülők elvárják Rák-gyermeküktől a rendet. Ez a jegy ugyanis közismerten rendetlen és gyűjtögető. A játékok szortírozása mindig csatározásokkal jár, mert a gyerek szemében még a legkisebb apróság is értékes, s mert emlékek fűzik hozzá, nehezen válik meg tőle. A kis Rák nem kedveli az erőszakot, a durvaságot, így lehetőség szerint kerüli a nyílt konfliktusokat. Jellemző lehet rá, hogy csendben figyel, és csak akkor cselekszik, amikor felismeri, hogy eljött az ő ideje. Vendégek előtt ne próbáljuk szerepeltetni, mert ez csak növelheti szégyenlősségét. Ne tartsuk bizonytalanságban, hiszen hajlamos az aggodalmaskodásra, és ha olykor bosszantóan szeszélyesnek bizonyul is, sose illessük durva kritikával. Érdemes sok dicsérettel támogatni önállósodását, mivel ha folyton a mama szoknyáján ül, később nehezen válik belőle kiegyensúlyozott, saját életét kézben tartani képes ember. Az iskolában eleinte félénknek tűnhet, ám előbb-utóbb szinte biztosan megkedvelteti magát, annak ellenére, hogy olykor a kelleténél sértődékenyebb. Ebben a korban fejlődik ki védekező páncélja. Alatta azonban bátorság és kitartás rejlik, amely tulajdonságok segítségével előrejut az életben. Sok minden függ az iskolai környezettől és a pedagógus egyéniségétől. Ha a tanár képes felkelteni a Rák-gyermek érdeklődését, akkor kétségkívül csodákra képes. Mivel jó felfogású, nagyon hamar megérti a dolgok lényegét. Ha a fegyelem túl szigorú, zárkózottá válhat.

A Rák kamasz

Kamaszként a Hold (érzékenység, megérzés) befolyása alatt áll, ezért szereti a választékos környezetet. Beszéljünk vele komolyan, de kedvesen, hogy leszálljon a realitások talajára. De ne faggassuk! Tartsuk tiszteletben a világát!

Jelképvilága:

Uralkodó bolygója: Hold
Eleme: víz
Fém: ezüst
Drágakő: igazgyöngy
Kedvenc színei: füst-szürke, ezüst kék
Virágok: a fehér virágok, különösen a fehér rózsák, az akantusz és a szulák, valamint a tavirózsa és a liliom

Erősségei:

 • Figyelmes és gyengéd
 • Nagylelkű
 • Mély érzésű és odaadó
 • Elegendő önbizalommal rendelkezik
 • Intuitív és fantáziadús
 • Éles eszű és megfontolt
 • Védelmező és együttérző
 • Álmai megvalósítására törekszik

Gyengéi:

 • Lusta és félős
 • Nehezen szembesül a valósággal
 • Szeszélyes
 • Túlérzékeny és sértődékeny
 • Érzékenysége érzelgősségbe fordulhat
 • Ráerőszakolja magát másokra
 • Túlságosan ragaszkodó
 • A jótündérek ajándéka: Művészi készség, költői lélek.

Álma: Olyan emberek között élni, akik szeretik, és akiket ő is szeret.

Leave A Reply

Your email address will not be published.